Върховния съд продължава агонията за отстраняване на Жоро (Бирника) Илчев

Споделете в:

В свой коментар под статия на БГ РЕГИОНИ, председателя на общинската избирателна комисия в Провадия Валерий Радев докато загатва колко хитро е измъкнал кмета на Провадия Жоро (Бирника) Илчев от отстраняване от поста му след нарушение на закона, записва един номер. Като оправдание за действията си по процедура за отстраняване на кмета на община Провадия започната от ДАНС, всъщност той сочи номер на решение на Централната избирателна комисия.

Припомняме, че ДАНС уведомиха с писмо ОИК Провадия с председател Валерий Радев /назначен от ГЕРБ/ за нарушение на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА на кмета на община Провадия Жоро Илчев /ГЕРБ/.

Законовото задължение на всяка общинска избирателна комисия е в тридневен срок от получаване на справката и документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 42, ал. 1, т. 11 ЗМСМА, каквито са постъпили от ДАНС, е да обяви прекратяване на пълномощията на кмета.

Но не и в гербаджийска (ОИК) Провадия. Там от неразбиране ли, от много разбиране ли или от договаряне ли, никой не знае, Валерий Радев и четирима от неговата комисия са започнали проверка на проверката на ДАНС.

КАКВИ ПРАВОМОЩИЯ САМО!

Нямало никой над ДАНС, нямало никой над Гешев – не е вярно, има – и това явно е провадийския Валерий Радев!

В резултат на проверката ОИК явно намират грешка в ДАНС !?!

Но пък вместо да изпълнят задължението си първо в комисията водена от Радев гласуват и първоначално ОТСТРАНЯВАТ КМЕТА, а след като минава достатъчно време, колкото за размяна на смс-и „отстранен“ „как така вдигам мизата“, решават да гласуват втори път. Втория път, явно гласуват „правилно“ и решават 5-ма от ОИК Провадия, че кмета ще остане на пост,

нищо че ДАНС и закона сочат факта на несъвместимост. 

Но кой ти търси закон в ОИК Провадия, след като преди няколко години назначиха осъден за кмет, което е също абсолютно нарушение на закона.

Така, докато коментира как прегласуването до стигане на желания резултат в ОИК Провадия не било нарушение, сочи номер на решение на ЦИК. Този номер за читателя във фейсбук не значи нищо, но целта му трябва да вдъхне у него някакъв респект.

След КАТО НАПРАВИХМЕ СПРАВКА в общодостъпната страница на ЦИК, обаче установихме, че соченото решение, което трябва по думите на Валерий Радев трябва да оправдае действията на комисията е било разгледано преди седмица от Върховния съд.

Накратко – Върховния съд по проверка на цитираното решение, се произнася, че Централната избирателна комисия няма право да се произнася по това дали ОИК Провадия начело с Валерий Радев е нарушило процедурата и закона. Изтъква се, че ЦИК е некомпетентен орган за произнасяне, ако ЦИК се произнесат, че ОИК Провадия могат да прегласуват решение, то те като административен орган са излезли извън правомощията си.

Защо ли – защото нито ЦИК, нито ОИК Провадия са съд, както Валерий Радев изтъква, че решението му за оставане на кмета му Жоро Илчев е стабилен акт. Стабилен е акта му, от гледна точка на „влизане …в джоба“, едно е сигурно за хубавата му работа по заседанията след писмото на ДАНС, че ще има „подаръци от кмета“, а може би вече са го „почерпили“ – нали човека е пенсионер от ГЕРБ, но… директор на второ училище.

За сведение на читателите, писмото на ДАНС и доказателствата по него са достигнали до членовете на ЦИК от различни партийни организации и различни юристи с достъп до делата във Върховния съд.

В следствие на неразборията организирана в Провадия от общинската избирателна комисия, като юристи членовете на ЦИК са се събрали, за да съставят специална методика какво точно трябва да правят избирателните комисии, ако са в ситуацията като в Провадия. Но в самата Провадия ОИК, начело с Валерий Радев са си свършили ангажиментите (този шеф на тази комисия ще каже, пак, както казва – не го обжалваха, стабилен акт е, решението ни – второто – е взето).

Закона е дотам, колкото от същата ОИК са назначили осъден човек за кмет или са контролирали химикалките с разпореждания по местните избори, когато се установиха фалшификации от типа урни с химикалки с изчезващо мастило – дотам е закона в Провадия, която е единствена известна с такъв тип фалшификации на избори.

Но най – важното, което разпорежда Върховния съд е, че изпраща на Административен съд Варна за разглеждане на цялото дело за решенията, с което ОИК Провадия първия път отстраняват от поста му кмета на Провадия Жоро (Бирника) Илчев, а втория път го оставят на длъжност.

Така Върховния съд още продължава агонията за отстраняване на Жоро Илчев, в търсене на компетентен орган, който съобразно правомощията си да каже трябвало ли е въобще ОИК да решават дали кмета да остане след като е нарушил закона или след констатациите на ДАНС потвърдени и по проверката на ОИК, самата комисия на Валерий Радев е следвало само да обяви прекратяване на пълномощията на кмета.

Предполага се, че шашмите и мотивацията за двете взети решения в един и същи ден от комисията на Радев – за отстраняване на кмета и второ за оставяне на пост, са неинтересни за никого – те просто прозират.

А сега Адмминистративен съд Варна е на ред…

Иронията в цялата сага е, че едно свястно решение не могат да вземат категорично в тази провадийска общинска избирателна комисия, пък избори щели контролират!?!?!!!
/последния да затвори вратата/


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *