Умишено ли обезлюдава Провадия Софиянеца кмет Жоро Илчев?

Споделете в:

Кмета на Провадия за трета поредна година иска увеличение на такса смет. Този път е брутално! 66 лева за всяка селска къща! Двойно в града!

От последователните действия на кмета на Провадия Софиянеца Жоро Илчев изглежда, че иска да затрие общината от картата на България, да изгони провадийци в друга община с нормални данъци и такси, и след като се обезлюди явно да изкупи всички парцели за да си направи навсякъде ИМЕНИЯ като неговото в село Кривня. Струва Ви се, че това звучи много тенденциозно, но ФАКТИТЕ сочат именно този сценарий…

ФАКТИТЕ

Няма малка, няма голяма къща. На всички селски къщи, от съборетината до палата, от изоставената до къщите, в които живеят няколко семейства, ще се налага един и същи налог – такса за битови отпадъци, в размер на 66лв. Това е предложението на кмета Илчев.

Вместо в Провадия да посрещнат весело Коледните и Новогодишните празници, за трета поредна година кмета на общината им сервира новогодишен подарък – искането му да бъде увеличена таксата за битови отпадъци.

Новогодишната „изненада“ на кмета на Провадия идва във време на пандемия и задълбочаваща се финансова криза, съпътствана с прогресираща инфлация. Коледния подарък, който кмета поднася на жителите на Провадия идва и във време, в което държавните институции на всякакво равнище се опитват да облекчат гражданите с нетипични икономически стъпки, като мораториум на цените, данъчни облекчения и повишаване на социалните подпомагания.

Сякаш напук на гражданите на Провадия (повече от явно е, че е напук), кмета на Провадия за трета поредна година иска увеличаване точно на тази такса – таксата за битови отпадъци.

ДА ПРИПОМНИМ

През 2019г. веднага след избирането си за кмет – първи мандат, Софиянеца Жоро Илчев, предлага да бъде увеличена таксата за битови отпадъци за 2020г.

За дейност „Чистота“ през 2019 г. са изразходвани 1 379 000 лв., а в края мандата на предходния кмет през 2019 г. в общинската хазна остават над 1 100 000 лева резерв в дейност „Чистота“. За сравнение още тук трябва да се каже, че за 2022г. Софиянеца кмет на Провадия се готви  да изразходва сумата от 2 399 497 лева, което е с над 1 милион лева в повече разлика за три години. А колко е чисто след сметопочистването, всеки гражданин на Провадия сам може да си отговори?

Още след като прави предложението за увеличение на таксата през 2019г., кмета е бил предупреден за незаконността на предложението му, заради която докладната пред общинския съвет е трябвало да бъде оттеглена. Противно на всякакви клетви, за действия в интерес на обществеността на Провадия, Софиянеца в личен разговор е заявил, че няма да оттегли искането си за увеличение на налога. Защитата му била, че „ако съда се произнесе с мнение за незаконосъобразно увеличение на такса битови отпадъци, отговорност щели да понесат някакви там юристи“.

По – късно Върховния административен съд отменя таксата за Провадия и с. Бозвелийско, като незаконна, защото само жители на Провадия и Бозвелийско са обжалвали. Междувременно всички от 25 населени места – 24 села и един град плащат незаконната такса. Който не я плаща бива даван на съдия – изпълнител от новата кметска власт.

През 2020г. кмета отчита, като някакъв жест към неговото управление, високата събираемост на данъците и таксите. Сякаш бедните и възрастните, заплашени с писма и актове от новото управление да бъде изкарано на търг имуществото им и да бъдат дадени на съдия изпълнител, изключително го толерират за незаконното увеличение.

В края на 2020г. идва второто предложение на софиянеца Илчев, в качеството му на кмет на Провадия, да бъде отново увеличена такса битови отпадъци за 2021г. за провадийци.

ОЩЕ ФАКТИ ЗА ЧИСТОТАТА НА СОФИЯНЕЦА КМЕТ

През лятото на 2021г. Провадия става известна на цяла България, след като в страната и чужбина се разпространява видеоклип с над 300 000 гледания, как общинска техника изхвърля отпадъци на незаконно сметище. Наложени са десетки хиляди лева актове на общината за установени в цялата община микросметища, дерета, запълвани с боклуци и строителни отпадъци от общински ремонти. Какво се оказва, че кмета ще плаща с парите на провадиеца, докато с доверените си хора в администрацията СПЕСТЯВА парите на една или друга частна фирма (МОЖЕ БИ НЕ СРЕЩУ УСМИВКИ).

В края на 2021г., сега, Софиянеца Жоро Илчев отново тенденциозно решава през 2022 г. отново да удвои такса смет за провадийци. За селските къщи, пък, замисля да уеднакви таксата за всички на 66 лв. за имот, без значение каква е данъчната оценка на имота или колко хора живеят в него. И палатите, и съборетините ще плащат еднакво, в което няма никаква логика. Например в Славейково за средна класа къща, такса смет е около 20лв., в Блъсково – още по – ниска. Увеличението за тези жилища ще е  тройно, а някъде дори петорно. Новата такса за селата се въвежда на база на „изчислени реални разходи в населените места в общината, с изключение на гр. Провадия“, пише в предложението си кмета.

В тази връзка инж. Кадрия Мехмед – общественик от гр. Провадия, коментира: „Когато изчисляват разходите за селата, калкулацията вместо за 24 населени места (селата), се изчислява сумирайки 25 пункта. Само дето Провадия няма 25 села и тази бройка на селата не я научиха, някои вече трета година. 25-тия пункт е (не е село, ако не смятат вече закритото сметище за селище), а едни над 700 000лв., които ги събират и искат още да ги  събират, най –вероятно, незаконно. Преди да  бъде закрито депото ни такива (но в друг размер) отчисления се събираха за закриването му. Такива средства в огромен размер бяха оставени по сметка на общината и РИОСВ от управлението на Филев. След закриването на депото, те не следва да се събират. А още по – малко да се зачисляват като разходи „за селата“, прикрити като 25-тия пункт, който се сборува с разходите за всяко едно село. Предложението на кмета, не струва пукната пара, щом от селата хората още не са разбрали за новия размер на налога „такса смет“ от 66 лева за всеки жилищен имот. Предложението на кмета, не струва пукната пара, щом от града хората няма откъде да си направят извода, защо се начислява само за вдигането на техния налог за смет  „110 000лв. фонд работна заплата и 17 000лв. за снегопочистване“, а при изчислението на таксата за селата не им се калкулира нито фонд работна заплата, нито снегопочистване. И обратното хората от селата няма откъде да си направят извода, защо само като се изчислява „разходите за селата“ при тях се калкулират едни 700 000лв. за закриване на депо, което е закрито, а за разходите на града не се калкулират.“

„Видно е нежеланието да се работи в интерес на жителите на Община Провадия при определяне на таксата Битови отпадъци, която ще са задължени да плащат… Резонен е въпросът какво ще обсъждат общинските съветници и при липса на изходни данни и оценка как ще приемат решение в интерес на жителите на Община Провадия, който очевидно, предвид предложения проект, е категорично различен от този на общинската управа.“пишат в своето становище авторите на възраженията срещу увеличението адв. Галина Георгиева и адв. Гергана Николова – познати на провадийци, като екип висококвалифицирани юристи с дълъг професионален опит и сериозни познания в правната наука, в т.ч. и като юристи на общински съвет – Провадия.

Жители на община Провадия, Честита ви Новогодишната „изненада“ от Софиянеца Жоро Илчев, която той ви поднася във време на задълбочаваща се финансова криза, съпътствана с прогресираща инфлация!

Нещо като пожелание: Тайно се надяваме, предложението на Илчев  за увеличение на такса битови отпадъци за 2022г. да е написано с прословутите химикалки с изчезващо мастило от кметските избори през 2019г., на които Жоро Илчев стана кмет на Провадия, та до сесията на общинския съвет предложението му да се е изпарило, като вота на избирателите през 2019г. от бюлетините за кмет.

Провадийци гледайте промените в България!

Махнете това софийско недоразумение преждевременно!

Спрете безумията и умишленото обезлюдаване на това красиво кътче от Родината ни – Провадия от един единствен човек и екипа му от Богдана Стойчева, Бисер Денев и Катя Пеева, на които явно не им дреме за бъдещето на градчето!

Бъдете разумни!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *