Президентът пак се заяде с премиера и кабинета: И АЕЦ-а ще се строи на тъмно като магистралите

Споделете в:

Президентът Радев с поредн упреци към управляващите. България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика, но за да бъде този процес устойчин и ефективен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това заяви президентът Румен пред медиите по повод заявената позиция от кабинета , че ще стартира строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, а се подготвя и 8-и блок.

„Явно обаче АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите и на тъмно“, допълни Радев.

Той коментира и темата „Лукойл”. „Как служебното правителство, назначено от мен, успя да убеди „Лукойл” най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 милиона корпоративен данък, при положение че за всичките предходни 22 години такъв данък е събран в размер на 70 милиона. Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3.50 на 2.40 лева, а сегашните управляващи не могат”, попита Радев и допълни: „Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва“.

„Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова върнах закона в Народното събрание за повторно обсъждане“, каза още държавният глава на въпрос има ли опасност за нас при отмяна на дерогацията.

Според държавния глава в несекващите караници за влияние, пари и постове управляващите забравят, че носят отговорност за сигурността и благосъстоянието на хората, предаде Дарик.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *