На септемврийската сесията НЕ беше разгледан искания 2,5млн.лв. дълг на Провадия. Защо?

Споделете в:

На заседанието на Общинския съвет Провадия НЕ бе поставен за разглеждане искания за над два милиона лева дълг за осветителни тела на Провадия. Не е поставен и не е разгледан.

Защо се отложи разглеждането на този искан дълг, е въпрос който вълнува обществеността.

Припомняме, че по темата бе организирано обществено обсъждане. То бе определено в социалните мрежи, по скоро като цирк, отколкото като разяснение защо е наложително да се теглят няколко милиона. Определението е провокирано от организирането на „задължително“ (уж поканени) присъстващи от селата и администрацията приближени до кмета и избягването на обсъждането на паричната сума. Дебата е приключен единствено до коментари за техническата част на съставения доклад, без да се изслушат становища да се поема ли този дълг при тези условия или не. А не това е темата на обсъждането. Поканата за обсъждането е да се дадат становища от гражданите, а наличните такива не са изслушани. Обсъждането удобно е прекратено преди да се стигне до тях и след като е изявено желание за изразяване на такова становище – не е дадена възможност да бъде изслушано с мега аргумента „вече закрихме обсъждането“.

По данни от служители, докладната за дълга е щяла да бъде внесена още преди септемврийската сесия без обсъждане с граждани. Но тогава юридически грамотни служители са изказали категорично мнение, че това е недопустимо. Едва тогава, макар и проформа, това неприятно за администрацията мероприятие е проведено.

Въпроса защо въпреки провеждането на обсъждане, докладната не е внесена от кмета на общината, възниква след сесията на 30 септември. Може би той чака недоволството в хората да отшуми по старата максима „Всяко чудо за три дни“. За да бъдем коректни истината е, че трябва да има определен срок след общественото обсъждане и чак тогава има възможност да се внесе като докладна и после на сесия.

Но жителите на Провадия не разбраха това, защото няма информираност. И решиха, че кмета се е отказал от налудничавата си идея. И някакси обществото се поуспокои.

Да припомним! Точната сума на искания от кмета дълг, който да се поеме от Община Провадия и тя да се зароби за дълги години е 2 432 932,93 лв.

Кога за последно община Провадия е теглила заем или е поемала дълг в такъв размер или в размер на няколко милиона, информация няма, защото може би през последните 10 години – не е!

И ние питаме!

Толкова ли е зле положението в Община Провадия? Има ли действително по сметките си милионите, които предходното управление остави (а те бяха около 6 млн. лв. ) или са похарчени некомпетентно и незнайно къде? В какво общината инвестира милионите заделени в бюджета за капиталови разходи за 2021г., та се налага да се поема дълг от 2,5 млн.лв., са все въпроси, чиито отговори ще търсим…

Кмете, от месеци бягаш от жителите на Провадия като „дявол от тамян“ и няма как да знаеш мнението им (разбираемо от това, което правиш срещу провадийци през последните две години – нищо)! Ако пък и никой от обкръжението ти не смее да ти казва реално нещата каквито са – ние да ти ги кажем.

Провадийци не искат кредит. Искат действия и резултати! И да направиш екип, който да пише читави проекти за да получава общината пари, които Държавата заделя БЕЗВЪЗМЕЗДНО!

Ако не знаеш, защото не си провадиец, Провадия е ЗЛАТНА община – и хората са страхотни, и културните и ценности са уникални, и е една от четирите общини в България, която може да взема пари като областна община било от МРРБ, от МОСВ и от където поискаш… ако обаче поискаш?!

Но как да усещаш всичко това, като не си ПРОВАДИЕЦ?

Да, хората искат осветление, но без кредит, а чрез проект и по програма!

PS: Очевадно е, че фирмата на Мечкуна от две години „печели“ всичките обществени поръчки и работиш само с него. Той даже сам се е хвалел и показвал наляво и надясно пачки с евро. И това го чуват и виждат жителите на Провадия. И не им харесва. Да си знаеш, ако и това ти го е спестила Богдана Стойчева!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *