Стотици българи се изкачиха на историческия връх Околчица

Споделете в:

/КРОСС/ Стотици българи се изкачиха на историческия връх Околчица, за да участват във всенародното поклонение в памет на Христо Ботев и неговата чета.

На днешния ден във Врачанския балкан оживяват събития от преди 140 години. Последният бой на Ботевата чета, при който загива войводата им, се пресъздава от дружество „Традиция“. След това програмата на поклонението ще продължи с молебен за България, отслужен от врачански свещеници.

Приветствие към множеството ще отправи Атанас Катрафилов, правнук на ботевия четник, поп Сава Катрафилов.

На официалната церемония ще бъде поставен финалът на 70-ия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица“. Честването ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред белокаменния кръст на Околчица.

70-тият Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“ дава възможност на туристите ежегодно да преминат по 120-километровия „Ботев път“ от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан. В похода могат да участват всички групи ученици, туристически дружества от страната, клубовете и секциите по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута има възможност да се включат както индивидуални участници, така и самостоятелни групи, които не принадлежат към определената организация.

http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *