Къщата на Яворов ще изглежда по нов начин до края на идната седмица

Споделете в:

/КРОСС/ Разработва се специална програма за развитието на Националния литературен музей до 2020 г., каза директорът на музея Пламен Крайски в интервю за БНР.

„Въпросът с къщата на Яворов бележи развитие. След като две години много хора не са се погрижили, в крайна сметка новият собственик, с който се срещнах преди три седмици, се оказа кулутрен, възпитан, истински българин. Той предложи да направим размяна, на тази база имахме среща с министър Рашидов – държавата да предложи имот, без стойността да покрива дори стойността на къщата на Яворов. Влизаме в такава процедура. Нормално е“.

Собственикът е предложил фасадата да бъде реновирана с негови средства, докато трае процедурата. По сградата се работи от няколко дни и очакванията на Крайски са до края на идната седмица сградата да има „съвсем друг вид“. Оградата също ще бъде по-ниска, така че паметникът да се вижда. Общината трябва да вземе решение и за дърветата.

Инициативата „Безсмъртни, защото ги помним“ започва в сряда, съобщи Крайски. Това е стара традиция на Литературния музей, който поема патронажа на гробовете на българските класици в Софийските централни гробища.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *