Изĸycтвoвeдът Kpacимиp Линĸoв: Картините на Петър Пиронков са едно дълбоко почувствано изкуство, предадено чрез акварела

Споделете в:

Смолян. Едно дълбоко почувствано изкуство, предадено чрез акварелна техника, за да усетим настроенията на Петър Пиронков. Едно явление, което идва, за да подкрепи културата в „Устово“. Това каза изĸycтвoвeдът и диpeĸтoр нa Гpaдcĸaтa Xyдoжecтвeнaтa гaлepия в Πлoвдив Kpacимиp Линĸoв относно творческите търсения и постижения в картините на световноизвестния живописец Петър Пиронков, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Самостоятелната му изложба беше открита в художествената зала „Юбилейна” на читалище „Кирил Маджаров” в кв. „Устово“. Почитателите на творчеството на Пиронков видяха уникалните му картини – изключителни цветни, експресивни и завладяващи. Изложбата „Акварелни преживявания от Родопите и Беломорието” включва 27 произведения и е плод на искрени и лични преживявания през последните десет години на автора. Тя е посветена на хората от Родопите, а всеки който има сетива ще усети не само природата, а и дълбоките творческите търсения и чувства на автора, посочи още при откриването Линков.
Зам.-кметът инж. Мариана Цекова връчи поздравителен адрес на художника от името на кмета Николай Мелемов. В него се казва: „ Зная, че след тази изложба към многото ценители на Вашето изкуство с удоволствие ще се присъединят и смолянчани. Вашата творческа биография е богата, а дарбата Ви няма предели. Вие изпълнявате достойно своята творческа мисия да бъдете не просто художник, а вдъхновител. Бъдете жив и здрав, господин Пиронков. Нека се множат творбите и успехите Ви.”
Председателят на читалището Христо Гиневски каза при откриването, че изложбата е включена в юбилейните чествания по повод 150-годишнината на просветната и културна институция, които се провеждат под патронажа на кмета Мелемов. Гиневски припомни, че Петър Пиронков, който е устовски зет, преди години реставрира алафрангата на Шереметевата къща в „Устово“. Художникът върна предишният облик на декоративната ниша върху стената на възрожденската къща като дарение към жителите на квартала.
„Изложбата не е комерсиална. Тя включва специално селектирани акварели, сътворени в Устовското ми ателие и събрани от частни колекции. Целта ни е да поставим основите на един художествен живот в новооткритата зала „Юбилейна” в Устово”, заяви синът на Енчо Пиронков, който отдавна е излезнал от славата на баща си и имa нaд четиридесет caмocтoятeлни излoжби в Бългapия и пo cвeтa.
На откриването присъстваха много приятели, почитатели на творчеството на Петър Пиронков и съпругата му Юлия.
Уникалната експозиция ще остане в Устовското читалище до 8 септември.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *