Европейска делегация посети бежански лагер в Турция

Споделете в:

В събота германският канцлер Ангела Меркел, европейският комисар Франс Тимерманс и председателят на Европейския съвет Доналд Туск направиха посещение в турски бежански лагер на границата със Сирия.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Турция е „най-добрият пример“, що се отнася до подхода към бежанците. По време на пресконференция в Газиантеп Туск посочи, че „Турция е най-добрият пример за света относно начина, по който трябва да се отнасяме към бежанците“. Туск оповести и че това лято 28-членният блок ще похарчи 1 милиард евро по проекти за подобряването на живота на сирийските бежанци.
От своя страна, Меркел заяви, че се опитва да договори изграждането на специална обезопасена зона в Сирия близо до границата с Турция, където бежанците да могат да намерят подслон. „Отново поисках да изградим зони със засилени мерки за съблюдаване на примирието, където може да бъде гарантирано добро ниво на сигурност“, подчертала е Меркел.
От своя страна, турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция няма да изпълни споразумението си с Европа за повторно приемане на мигрантите, ако ЕС не спази ангажимента си за въвеждане на безвизов режим за турските граждани. Давутоглу подчерта, че страната му е изпълнила всичките си отговорности, предвидени в споразумението за мигрантите, като например издаването на разрешително на бежанците да работят. Той опроверга слуховете, че турските власти връщат сирийците в Сирия против волята им.
Безвизовият режим за турските граждани, които пътуват в ЕС, е от „жизненоважно“ значение за Турция, каза още премиерът. „Въпросът за премахването на визите е жизненоважен за Турция“, подчерта той по време на пресконференция с Меркел.
Давутоглу изрази увереност, че ЕС ще направи нужното това условие от споразумението за овладяване на бежанската вълна към Европа да бъде изпълнено.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *