„Непредвидени обстоятелства“ – изложба на Стефан Иванов

Споделете в:

15.04. – 21.05.2016, в рамките на Програма „Скулптура” на галерия „Васка Емануилова”

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Васка Емануилова“
представя

Непредвидени обстоятелства
Стефан Иванов

15.04. – 21.05.2016

Откриване: 15.04., петък, 18 ч.
Галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15

„Какво е съвременна скулптура”, е въпрос с много възможни отговори, на който Програмата „Скулптура” на галерия „Васка Емануилова” се опитва да отговори. През годините в нейните рамки се показват изложби, които осмислят връзките между обект и пространство, архитектурна и публична среда, процес и време, материал и форма.

Изложбата „Непредвидени обстоятелства” на младия автор Стефан Иванов предлага един възможен отговор на въпросите за скулптурата днес. Художникът черпи от опита на поп арта, хиперреализма, реди мейда и други направления, за да покаже колко самостоятелни и независими от човека са предметите в днешния свят. Сребърни понички пред стар розов телевизор; шаран, затиснат със стяга; изкривена празна рамка на картина и други подобни  парадоксални композиции представляват всъщност работите в изложбата.

Без да разказва истории или да изгражда сложни аналитични концепции, Стефан Иванов използва различни подходи, за да съчетае отделните елементи. Той мисли едновременно с инструментите на живописта – цветове, мазки, петна, и на скулптурата – обеми, материали, маса и форми в пространството. В отделните работи изкуството и дизайнът се сливат в общото усещане за естетически свят, в който хората съществуват наравно с обектите. Макар и да владее езика както на скулптурата, така и на сценографията, авторът избира първото и оставя зрителите без сюжет и сцена.

„Непредвидени обстоятелства” е една от първите самостоятелни изложби на художника, в която личи усетът му за актуалност на света, който днес е препълнен от образи, форми, цветове и събития. Всяка една от скулптурите в изложбата е свързана с някакво действие – рязане, нахапване, разливане, стягане, бутане, потъване, което остава незавършено. Така то става странен, статичен, „скулптурен” инцидент.

◊ ЗА АВТОРА

Стефан Иванов (р. 1989) завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия. Той работи с различни медии, като се фокусира основно върху скулптурата и сценографията. Специализирал е по програма „Еразъм” в Полша, участвал е в изложби, симпозиуми и уъркшопове в България, Гърция, Швеция и Турция. Сред последните му изяви е уъркшопът „Komluca – Olympos“ в Анталия, Турция, съвместната изложба с Ясен Згуровски „Cross Point: Pink” в the fridge, София през 2015 г. и участието му в НЕ Фест – фестивал за независимо експериментално изкуство през 2014 г.

Автор: Петър Димов, СГХГ

Източник: http://kulturni-novini.info


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *