Демонстрантите в Скопие се сблъскаха с полицията (ОБЗОР)

Споделете в:

Участниците в протестите, провели се в центъра на Скопие разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, разбиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците. Демонстрантите успяха да навлязат в канцеларията, разбиха я, изнесоха мебелите отвътре на улицата и ги подпалиха.
Протестиращите са се сблъскали с полицията, включително и със специалните ѝ подразделения и голяма част от тях са били задържани. Съобщава се за най-малко 12 задържани, както и няколко ранени, сред които журналист от „Плусинфо“. Край правителствените сгради са разположени допълнителни полицейски сили, снабдени с водни оръдия.
Протестите започнаха в 18:00 местно време и първоначално бяха мирни. В тях са участвали няколко хиляди души. Недоволството на гражданите е било предизвикано от решението на президента Георге Иванов да прекрати разследването срещу политици от страната, което трябващ ера разреши политическата криза в страната.
Демонстрантите започнаха събирането си от сградата на Специалната прокуратура, след това се отправиха към президентската канцелария, а по-късно се опитаха да проникнат в офиса на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.
Повечето от прекъснатите дела са били към делото за предполагаемото подслушване на 20 хил. граждани. Сред 56 от помолваните са били бившият министър-председател на страната Никола Груевски, директорът на контраразузнаването на Саша Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска, лидерът на СДСВ Зоран Заев и председателят на албанската партия ДПА Мендух Тачи.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *