ЕК реформира ДДС през 2017-та

Споделете в:

/КРОСС/ Европейската комисия ще представи през 2017 г. пакет от мерки за опростяване на ДДС системата в ЕС. В четвъртък институцията прие план за действие по реформата.

„Несъответствието в приходите от ДДС, което представлява разликата между очакваните приходи и реално събраните суми от ДДС в държавите от ЕС, беше почти 170 млрд евро през 2013 година. Според изчисления само в резултат на трансгранични измами загубата в приходи от ДДС възлиза на около 50 млрд. евро годишно в ЕI. В същото време настоящата система на ДДС остава разпокъсана и създава значителна административна тежест, особено за МСП и онлайн предприятията“, мотивират се от ЕК.

Общата система на ДДС бе въведена в общността, за да се премахне данъкът върху оборота и да отпаднат фискалните проверки и формалностите по вътрешните граници. „Настоящата система на ДДС, която беше замислена като преходна, е фрагментирана, сложна и допуска извършването на измами – националните и трансграничните сделки се третират различно, а в рамките на единния пазар могат да се купуват стоки и услуги без ДДС“, изтъкнаха от комисията. Затова оттам догодина ще предложат въвеждането на окончателни правила в съюза по отношение на ДДС.

И в бъдещата система трансграничните сделки ще се облагат със ставките на държавата членка по местоназначение, както досега, но начинът, по който се събират данъците, постепенно ще бъде променен с цел системата да бъде по-добре защитена от измами. Ще бъде въведен общоевропейски интернет портал, за да се осигури проста система за събиране на ДДС от фирмите. Според оценки в рамките на бъдещата система на ДДС трансграничните измами биха могли да намалеят с 80% (40 млрд. евро) годишно.

Ще има повече автономност за държавите при избора на собствена политика на ставките на данъка. Сега държавите трябва да се придържат към предварително определен списък със стоки и услуги, когато става въпрос за прилагане на нулева или намалена ставка на ДДС. В бъдеще комисията ще предложи две възможности. Първата е да се поддържа минимална стандартна данъчна ставка от 15 %, както е в момента, и редовно да се прави преглед на списъка със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки. Втората възможност е въпросният списък да се премахне. Това обаче ще наложи въвеждането на предпазни мерки, за да се предотвратят измамите и да се избегне нелоялната данъчна конкуренция в рамките на единния пазар. И при двата варианта приложимите понастоящем нулеви и намалени ставки ще се запазят, посочиха от ЕК.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *