Книгите отново поемат на поход към своите читатели

Споделете в:

От 2 до 23 април 2016 г. за пети път се провежда Националната кампания „Походът на книгите“

◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация „Българска книга“ има удоволствието да ви покани на 2 април в 11:00 часа в Детския научен център „Музейко“, за да дадем заедно начало на петото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“. Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях.

Специални гости ще бъдат авторите Стефан Иванов, Петя Кокудева и Захари Карабашлиев. В продължение на няколко часа те ще четат откъси от любимите си детски книги на малките гости и техните родители.

За паузите пък домакините от „Музейко“ са предвидили забавни работилници, в които децата ще се научат как се прави книга.

Началната дата на „Походът на книгата“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 – 4 август 1875). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23 април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

◊ ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти се включват в основната инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Александър Шпатов, Ангел Игов, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Валери Валериев Петков, Васил Георгиев, Весела Ляхова, Виктор Самуилов, Екатерина Григорова, Екатерина Йосифова, Елена Алексиева, Жюстин Томс, Захари Карабашлиев, Зорница Христова, Иван Ланджев, Иван Христов, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Катя Атанасова, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Мила Попнеделева, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Петя Кокудева, Силвия Томова, Стефан Иванов, Т. Яна Якова, Теодора Димова, Федя Филкова са само част от имената на авторите, които ще вземат участие. Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще откриват и преоткриват чудните литературни светове.

За четирите си издания до момента, инициативата е обхванала повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето” – инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно” на сайта „Детски книги” за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници .

Първите издания на кампанията са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. в областта на средното образование. Същевременно обаче, по-скорошни изследвания, като ръководеното от проф. Александър Кьосев проучване върху „Читателските практики в България 2014”, отчитат и положителни тенденции като ръст от 6 на сто спрямо 2009 г. на броя българи, четящи книги поне няколко пъти седмично или близо 1/3 от населението (36 %). Такива наблюдения, в съчетание на все по-големия интерес от страна на училищата, кандидатстващи за участие в кампанията, дават основание „Походът на книгите“ да продължава смело напред.

Затова нека книгите бъдат с нас, а вие бъдете с „Походът на книгите“ и следете последните новини на страницата на Асоциация „Българска книга“ във Фейсбук.

* * *

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката.

Официални партньори на кампанията: Столична община, Столична библиотека, Детски научен център „Музейко“, Детски книги и „Аз чета”.

Източник: http://kulturni-novini.info
Автор: Културна фондация А25

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *