Правда: Нов обрат в борбата за Фолкландите: ООН включи островите в морските граници на Аржентина

Споделете в:

Ню Йорк. Комисия на ООН реши да увеличи с 35% площта на териториалните води на Аржентина, включвайки и Фолкландските острови. Решението отново поставя под въпрос принадлежността на островите, пише „Правда.
„Това е исторически ден за Аржентина, защото направихме огромна крачка напред към демаркацията на външните граници на своя континентален шелф“, заяви външният министър на страната Сузана Малкора. В понеделник правителството на Фолкландите поиска от британското правителство обяснение за последствията от решението на ООН.
Островът е спорна територия. Последният път борбата за острова прерасна в кратък конфликт през 1982 г, когато министър-председателя на Великобритания Маргарет Тачър ясно даде да се разбере, че Лондон ще отстоява островите до край. Въпреки, че във вътрешната си политика Фолкландите са самостоятелни, външната им политика и отбраната остават в ръцете на Великобритания.
Според Аржентина Великобритания има единствено користни цели в региона – добив на петрол на континенталния шелф, в което вижда накърняване на правата си.
През 2013 г. на острова премина референдум, където 98% от населението гласува за запазването на статуса на острова като британска територия. Това не е изненадващо – 85% от жителите на острова са англоезични.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *