Тигрови комари атакуват България. Могат да носят някои заболявания

Споделете в:

„По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са „вносни“. Тоест това са лица, които са дошли отвън“. Това каза пидемиологът д-р Христиана Бацелова във връзка с тигрови комари в Европа и България.

По думите ѝ, ако комарите стигнат до болен и го ухапят – то тогава това насекомо ще се зарази и ще предаде вируса на поколението си. „Опасно е, когато поколението на комарите се зарази, защото става въпрос за големи количества от тези насекоми”, обясни тя в ефира на NOVA.

Вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че отдавна на територията на страната има тигрови комари. „Това е тропически комар. Но отдавна със затоплянето и влагата, той се разпространи доста широко, предимно в Южна Европа“.

По думите ѝ насекомото тропически болести, които ги няма в нашите ширини, като денга. „В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, в България имаме вече четвърти случаи. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга държава“, поясни и директора на НЦЗПБ.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тигровите комари са опасни. „Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той. Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.

„След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кучнев.

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *