Петролът се покачва, очаква ли ни нов ръст на бензина?

Споделете в:

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, след като вчерашните данни за ръста на промишленото производство в САЩ подсказаха за увеличение на търсенето, предаде Ройтерс. Засилващото се напрежение в региона на Близкия изток допълнително подхранва ръста на цените, които вчера достигнаха петмесечен връх. Фючърсите за доставка през юни за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 37 цента или 0,4 на сто до 87,79 долара за барел. Договорите за американски лек суров петрол, се покачиха с 32 цента или 0,4 на сто до 84,03 долара за барел.

По-добрите от очакваното данни за промишленото производство в САЩ и Китай покачват цените, посочи пазарният анализатор в Ай Джи (IG) Тони Сикамор. И в двете страни през март то се е покачило за пръв път от съответно година и половина и шест месеца, сочат данните. Китай е най-големият вносител на суров петрол в света, а САЩ са най-големият потребител.

Напрежението в Близкия изток рязко се покачи вчера, след като при израелски ракетен удар по цел в Дамаск бяха убити седем военни съветници, вкл. двама генерали, което може да застраши доставките, информира БТА.

„Досега пазарът не се безпокоеше от евентуално проблеми с доставките, тъй като войната оставаше под контрол. Евентуалното замесване на Иран в конфликта може да постави сигурността на доставките под въпрос“, посочват анализатори от Ей Ен Зет (ANZ) в бележка до инвеститорите.

Утре ОПЕК ще проведе онлайн среща на министерско ниво, за да обсъди перспективите на пазара и спазването на квотите за добив от страните членки. Очакванията са, че доброволно наложените ограничения ще останат в сила поне до края на сегашното тримесечие.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *