Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец. Проф. Хинков: Драмата с лекарствата е преувеличена

Споделете в:

„Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков на брифинг в Министерството на здравеопазването по темата с инсулиновите лекарства.

„Министерството на здравеопазването системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите на българския фармацевтичен пазар“, допълни зам.-министърът проф. Илко Гетов.

Според него всяко решение на Здравното министерство е на базата на данни, доказателства и проверки.

„Всеки месец, през втората половина на месеца се извършва тематична проверка с Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции на място по региони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента“, посочи още проф. Гетов.

По отношение на липсата на инсулин той уточни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два – от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

„За този месец са извършени 357 проверки на аптеки в различни региони на страната във всички 28 области“, поясни заместник-здравният министър.

Удължават забраната за износ на инсулин. Тя ще важи и през месец март, отбелязват от здравното ведомство.

Оттам твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *