Разцепление: Част от фермерите подписва споразумение с кабинета, друга част продължава протестите

Споделете в:

Докато част от фермерите подписват споразумение с властта днес, друга част продължават протестите и отново ще блокират пътища в страната.

Финалните редакции на новото споразумение между фермерите и властта бяха окончателно оформени вчера вечерта. След близо 4-часово обсъждане.

Очаква се днес в 12 ч. министърът да се срещне с две от протестиращите организации – „Обединени земеделци“ и Български фермерски съюз.

„Правилата са такива – всеки, който е изпратил желание за среща с определени проблеми и с определени предложения, е дошъл и сме направили смислени разговори“, коментира Вътев.

По думите на председателя на аграрната камара техническите детайли около финансовата помощ в споразумението са изчистени, а нейният максимален размер ще бъде до 55 000 лева.

След разцеплението в земеделския сектор обаче част от фермерите обявиха, че остават в протестна готовност и продължават с исканията за оставка на ресорния министър Кирил Вътев.  Зърнопроизводителите от Свищовско планират да затворят днес пътя Плевен – София. Ще бъде блокиран и пътят Русе-Велико Търново край село Поликраище. 

Миналата седмица земеделците поставиха ултиматум на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел да излязат с решение на техните искания, който изтече в неделя. Днес се очаква те да обявят какви действия ще предприемат, а министър Вътев ще се срещне с две от протестиращите организации. 

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *