Старт на новата учебна година. Близо 60 хил. първокласници ще чуят първия звънец

Споделете в:

Започва новата учебна година. Над 57 хил. първокласници ще прекрачат за пръв път прага на училищата в страната. На 15 септември врати ще отворят 2349 български училища. Първият звънец ще бие за над 700 хил. ученици в цялата страна. 

От първия учебен ден учебниците до 7-ми клас ще бъдат в така наречената „дигитална раница“. Хартиеният вариант не отпада, но може да не бъде носен и така да облекчи тежестта на истинската раница. Електронна става и медицинската бележка. 

“На едносменен режим са 90% от училищата в България. Възможността за преминаване и на останалите е свързана с няколко важни проекта по различни програми, които започват от тази учебна година“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

Започва строителството на 8 нови училища в рамките на ПВУ. Наред с това около 116 образователни институции – детски градини и училища, ще бъдат основно ремонтирани или разширени. Това лято ремонтирани са 507 учебни заведения. 240 все още се довършват. В 63 училища ще продължат ремонтите и след началото на учебната година без да пречат на децата.

В 43 държави 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища.

Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева. 

На крак в първия учебен ден е и полицията. Общо 13 000 души от „Охранителна полиция“ ще са разположени навсякъде около училищата и детските градини с включени светлинни сигнализации, за да бъдат забелязани по-лесно и в поздрав за учениците.

В последните две седмици проверени са 6 700 училища и детски градини в страната. Проведени са срещи с с директорите на учебните заведения, свързани с мерки за повишаване на сигурността на учениците и децата до достъпа им в училище.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *