Ненормално но факт: 28% от българите работят без договор в сивата икономика

Споделете в:

Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Проучване показва, че при скала от 0 до 100, е измерен индекс от 74. Проучването е на Института по философия и социология към БАН.

„По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи – от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54“, уточни директорът на института проф. Емилия Ченгелова пред Bloomberg TV Bulgaria.


Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с „вратички, които тикат хората“ към тази сфера.


„От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика „и ефект няма“, каза Ченгелова.

По думите ѝ има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *