Такса за млечна кухня в Провадия по – скъпа от София! Какъвто кмета – такива и таксите

Споделете в:

Кмета на Община Провадия Жоро Данъка пак иска  увеличение на налози на жителите в общината. Отново иска прегласуване на цените от Наредба №8, която в Провадия е за размера на данъците и таксите.

Бутат се всякакъв вид такси – за битови отпадъци, за удостоверения издавани от общината, за разпечатки, за детски градини, за посещения и видеозаснемане, за детска млечна кухня и др. Новите такси в докладната на Жоро Данъка са наречени „справедливи“.

За особено интересно намираме развитието на следното: да се увеличи такса за „Детска млечна кухня“ след обещание кмета Жоро Илчев при ремонт на самата кухня, че „е подготвил още много добри изненади за децата на община Провадия в близките месеци, с които скоро ще можем да Ви запознаем…“. Увеличението е от 1лв. на 1.50лв., което си е баш 50℅ увеличение. Да обещаеш приятна изненада и да увеличиш с 50 процента цената, си е изненада, ДА!

Обещанието (с изпълнение увеличение на цената) е дадено по време на ремонт на кухнята през ноември миналата година. Ремонта на кухнята струва 70 000лв.

Скрийншот от местен сайт

„Детска млечна кухня“ в Провадия обслужва деца от 10 месечна до 3- годишна възраст. В Детската млечна кухня се предоставя обедно меню – супа, основно ястие и десерт. От наредбата не става ясно по колко грама са ястията, само става ясно че е „дневна такса“. На всеки му става ясно, че менюто не е дневно, а е обедно.

Ако предложението се приеме, то ще струва 1,50лв. на провадийските майки.

Същата такса в София за ползване на детска кухня е в размер на 1,30 лв., според  чл. 43 (1) на Наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

Така в пъти по – скъпия град, детската кухня е по – евтина отколкото в малка Провадия.

В Русе пък струва 1,20лв. за деца от 10- месечна до 1 – годишна възраст и 1,40лв. за деца от една година до тригодишна възраст. В Русе имат и Меню за деца със специфични диетични потребности, което също струва 1,40лв.  И в двата случая на специфично приготвяне на храната или нормална детска кухня, пак е по – евтино от Провадия.

/оборудване на детската млечна кухня в Русе/

От пост на гражданския застъпник в Провадия инж. Кадрия Мехмед в местна фейсбук  група става ясно, че за уязвимите групи деца, не е предвидено никакво намаление. Тя предлага на Общинския съвет в Провадия да се гласува 50% намаление на таксата за детска млечна кухня, почасова детска градина, сезонна детска градина и съботно – неделна детска детска градина и ясла за:

1.деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба за медицинската експертиза на работоспособността;

2.деца с един родител;

3.деца, на които един от родителите е редовен студент или редовен докторант;

4.трето и следващи деца на многодетни родители;

5.деца, пълни сираци;

6.деца, единият от родителите на които е с над 71% трайно намалена работоспособност;

7.деца близнаци, тризнаци и т.н.

Предложение на инж. Кадрия Мехмед е Община Провадия да дава „бонус – награда“ за всяко новородено бебе и осиновено дете до 10 годишна възраст на територията на общината.

Припомняме, че през 2021г. инж. Кадрия Мехмед предложи на обществено обсъждане (за приемане на бюджета) да се освободят от такси детските градини и ясли на територията на община Провадия. След това предложи спешно да се промени наредба №8 в Провадия, за да станат яслите и детските градини безплатни от април 2021г. Действително общинския съвет с мнозинство гласува и прие предложените промени, като децата от яслите и детските градини се освободиха от такси.

Сега, обаче, през 2023г. в поста си инж. Мехмед изразява съмнение доколко са безплатни, безплатните градини в Провадия.

Тя съобщава, че майка на дете й се е оплакала, че сега плащат повече отколкото, когато градините са били платени, заради английски език и народни танци. Доколко това е вярно, трябва друг да отговори, става ясно от поста, тъй като жената не е предоставила доказателства. Но инж. Мехмед е установила, че сезонната градина в Провадия струва 220лв. на младите родители, а съботно – неделната се иска да се вдигне от 20лв. на 62лв. на ден.

Наша проверка в сайта на общината и новото предложение за увеличение на таксите на Жоро данъка установи, че допълнителните часове в яслите и градините или т.нар. почасова градина пък се увеличава от 1,50лв. на час на 2,50лв.

Възможно ли е тези пари, които се събират от родителите за посещаване на английски език и танци да се минават по параграфа „почасова градина“, това да си направят сметка самите родители. Но, пък, исканото увеличение от 1,50лв. на 2,50лв. ще важи едва след гласуване на общинския съвет.

До тогава налога на младите родители трябва да е 1,50лв. на час.

Резонен е въпроса „Колко е безплатна безплатната детска градина в Провадия щом лятото ще трябва да се плаща по 220лв.?“

В ТАЗИ ПРОВАДИЯ ВСЕ НЯКАКВИ НЕДОИЗКАЗАНИ НЕЩА, СХЕМИ, ТЪНКИ СМЕТКИ И ДАЖЕ КУХНЯТА ЗА БЕБЕТА Е ПО – СКЪПА ОТ СОФИЯ…

Вече взе да става тъжно!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *