Пленумът на ВСС се захваща с искането за отстраняването на Гешев

Споделете в:

Пленумът на Висшия съдебен съвет заседава днес по искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е внесено от шестима членове на ВСС и кадровиците трябва да решат дали да го допуснат за разглеждане. Като втора точка е предвидено изслушването на Борислав Сарафов.

Скандалът в съдебната система дойде малко след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и след внезапната заявка номинираната тогава от ГЕРБ за премиер Мария Габриел да го освободи от поста.

Шестима кадровици от ВСС поискаха предсрочното му освобождаване. За такова настоя и заместникът му Борислав Сарафов, който внесе в Софийска градска прокуратура сигнал срещу него за злоупотреба с влияние и натиск на колеги. Спомена и че прокуратурата държи умишлено на трупчета делото “БарселонаГейт”, замесило Бойко Борисов в схема за пране на пари. 

Самият главен прокурор пък обвини Сарафов в преследване на политическа кариера и заговори за обвързаности между политици и магистрати. Обвини го още, че е наредил делото „БарселонаГейт“ да бъде прекратено. Гешев скъса демонстративно оставката си и обяви война на Сарафов и Борисов, които поискаха оставката му. Гешев каза, че е работил досега „само и единствено“ за България и сигурността на българските граждани. Той добави, че след като се е прибрал от посещението си в САЩ в неделя вечерта, е бил поканен да си подаде оставката до 10 часа в понеделник. Той не посочи кой го е поканил да направи това.

Кадровиците избраха да се занимават с въпроса на предишното си заседание, по време на което обвинител №1 отрече всички обвинения срещу себе си в сигнала на неговия заместник Борислав (Боби) Сарафов. Самият той пък ще бъде изслушан от висшите магистрати.

Това е третата подобна процедура във ВСС. Предишните бяха счетени като недопустими и не бяха разгледани. Необходими са гласовете на поне 17 души от 23-ма членове, а след това ВСС трябва да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването на Гешев.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *