Сигнал за язовирни далавери в община Провадия

Споделете в:

Отдавна различни индикации в провадийска община сочат за интереси на лица от местна власт към общинските язовири. Не веднъж са писани публикации, които местния кмет изчаква да отминат по старото правило „всяко чудо за три дни“ и продължава с явно осъзнатите си действия, които са в противовес с понятието „законност“.

Преди време след публикация бе прекратена порочнапрактика да се плаща 3000лв. за охрана на язовир, от който общината е получавала годишен приход от 4500лв. При отрязване на „охранителите“ от 3-боновия им месечен доход от язовир Тутраканци, същите споделят, че кмета им е посочил публикацията като мотив да не им плаща за охрана, вместо да намали месечното плащане до разумни размери. Но от разумните размери биха спечелили само охранителната фирма и гражданите, чиито интереси се защитават.

Документи в съда пък показват, че интереса на кмета е само към язовири, където има вода. За засушени такива е готов да лиши граждание на провадийско от собствеността им. Без да му мигне окото. Такъв е случая с язовир Петров дол, за който кмета пред съд се отрече язовира да е на Община Провадия. Въпреки че държавен орган е поискал данни за язовира, кмета просто е бездействал и не е представил исканите данни. След това се стига до съд, където за да отърве кожата първо отрича част от язовира да е на общината. За щастие на хората, съда вади съдебно решение и му набива „Яз. Петров дол е на община Провадия.“. Нали са общински средствата за съдебни такси и адвокати кмета продължава да плаща с народни пари, за да отърве кожата на реномето си. На втора инстанция представляващия цялата община Провадия кмет Жоро Илчев още повече задълбава, като тотално индиректно се отрича от цялата собственост на язовира. Твърди, че оспорва констатацията на държавния орган язовир „Петров дол“ да е собственост на общ. Провадия. За язовира на Петров дол! – евала. Оказва се даже, че има цял нотариален акт. Но кмета е голяма работа и отрича всякакви такива. Втори поред съд тотално порязва кмета в желанието си да хариже язовир – собственост на общината, респ. на гражданите й.

Следващото – в тази община има язовир, който не се дава под концесия, все с някакви оправдания, но пък си се стопанисва със знанието на главния далавераджия в Провадия. В публичното пространство се спрягат имена на разни индивиди с животински прякори, на които кмета бил марионетка. Някакъв дребен рогат добитък нареждал кой и как ще се разпорежда в провадийски язовир – кой ще ходи, кой ще лови, кой ще зарибява. Един пък с мечешки прякор завземал земите около един от язовирите, щял да прави градини и затова ограждал пътя там и с авера си, считали като за наследствен язовир, чиито арендатор бил починал. Така кметските авери използват десетки и стотици декари, зарибяват, вадят тонове риба без да плащат примерно  50000лв. на година … с осигуряването си на кмета на кметското място, си осигуряват да са големи и вървежни.

Далаверите са толкова обществено известни, че сигнал за тях постъпва директо в общински съвет от общински съветник.

Изказване на Анатоли Атанасов – общински съветник: „Аз ще питам пак за язовир „Тутраканци – 3“. За язовир „Тутраканци – 3“ не е направен и през 2022г. инвестиционен проект или заснемане височината на стените, откоси, характерни коти и съоръжения. Знаем, че този язовир е общински и само той не е отдаден на концесия.

Преди няколко заседания зададох въпроса – Кой стопанисва в момента язовир „Тутраканци – 3“? Знаете, малък град сме. Познаваме се хората. Всеки се хвали на някой. Беше ми отговорено, че абсолютно никой не стопанисва язовира и язовира няма и охрана. Щом няма един язовир охрана се нарушава Закона за водите, в който е записано, че всеки воден обект, за който няма концесионен договор и е общинска собственост, трябва да се охранява от съответната община. В момента един язовир е в безстопанственост. На този язовир продължава да се прави зарибяване. Казвам го. Мога да го повторя. Продължава да се прави зарибяване. Гледат се едни крави на общинските терени, а община Провадия бездейства. Като махнем язовир„Тутраканци“, от който всяка година губим концесионна вноска от него, като махнем иязовир „Блъсково“, от който трета година губим концесионни вноски, то какво остава?“

За язовир Блъсково пък не бил плащан и лев от три години нанасам. А кмета на Провадия е кмет от 3 години и половина. Но пък левия орех или дясната ръка на кмета отговаря на въпрос на общински съвет, че „ще видим сега в договора“ дали е можело да бъде прекратен договора след първото неплащане. Еми то първото неплащане се е случило преди 3 години. Какво ще гледате сега? Колко е удобно три години друг авер и той да не плаща, а сега да е прехвърлил фирмата си на бедно лице? Общинския съветник Христо Гичев изказва притеснения в тази насока, като показва документи пред съвета, че фирмата е вече прехвъплена и то на лице с куп фирми.

На сесията се споменава и друг язовир – язовир Черковна, който е в пределите на същата община. В мрежата пък може да се намерят официални документи, от които става ясно, че кмета софиянец, нямащ нищо общо с малка Провадия, но спуснат от София да бъде кмет на Провадия, не е изпълнил решение на общински съвет Провадия за язовир Бозвелийско. А решенията на общинския съвет са задължителни за кмета на общината, по закон. Но кога ли законите на страната са важали за спуснатия от София да бъде кмет на малка Провадия, същия който стана кмет на избори на които се доказа, че в избирателните урни са били поставени химикалки с изчезващо мастило и по такъв начин е опорочен вота на хората от провадийска община. Същия, който се хвали с приятелството си с Бойко Борисов, а накрая се оказа, че авера му шоумен с боядисана коса и изкуствено чене от Снежина го е лансирал пред Цецо и просто са ползвали името на Борисов, а аверите му с животински имена са се заели през 2019г. да се показват заедно за респект, даже си направили клипче на съвместен запой са си направили, с което разполагаме и ще пуснем скоро.

Председателя на Общинския съвет Димо Димов на няколко пъти подканя кмета и приближените му служители да отговорят на зададените въпроси. Даже цитира закона, в частта му за безстопанственост. Но така или иначе никой от кмет и приближените му служители не казва гък.

Димо Димов-председател на ОбС Провадия – „Докато някой реши да вземе отношение, аз ще се върна на предния язовир. За „Тутраканци – 3“, г-н Атанасов, няколко пъти е задавал въпроса. Ние сме задавали въпроси за него. …Загуба е. Пропусната полза. Направо си е загуба, защото се надяваме, че щяхте да го дадете на друг концесионер и тези пари, тези средства да влязат в общината. А за тази ситуация си има цял отдел в Наказателния кодекс за безстопанственост.  Явно, няма да получим отговори от администрацията.

Анатоли Атанасов веднага след това пита кмета – „Имам един по-лесен въпрос. Кога ще започнете да отговаряте на общинските съветници? А не всичко да протакате и да свърши заседанието. Видите ли те до следващото заседание ще забравят и така да я караме. Кога най-накрая ще започнете да отговаряте на въпроси на общински съветници?

Той и аверите му най – накрая да вземат да отговарят пред едни други органи. Защо правят тези хватки, ако не за някой процент? Както се казва в един известен филм – „С изключение на режисьора, всеки се обърка.“

А за Жоро Данъка и пребиваването му в Провадия режисьора е ясен. Който не го знае, скоро ще го научи!

„Де е Жоро нафърфоро…

пълни джоба с пълна пара,

че мандата свършва скоро“ !!!

Жоро бил решил наново

в кметското кресло да скача

но народа със бухалки

тоз път щял го закача…


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *