Мини Припят в Провадия, комин в парк продължава да е необезопасен – снимки и развитие

Споделете в:

Висок производствен комин стърчи в началото на Провадия. Той се намира в единия край на парк. Това го прави още по – опасен, тъй като деца могат лесно да влязат опасната сграда – комин и обслужващите го помещения под него. Въпреки сигналите, които подадоха граждани към днешна дата достъпа до високия производствен комин не е ограничен. Не са взети и мерки за обезопасяване на съоръжението и прилежащите му котелно помещение.

Вижте какво представлява производствения комин от близо. Някои посетители на парка го оприличават на Припят след аварията в Чернобил.

Това е видимата основа на комина на първия надземен етаж, към който се влиза по стълбище.  Насреща на снимката може да видите помещение, чиято врата и прозорец отдавна са избити.

До това помещение може да се отиде по останалите без парапети коридори. На долния етаж се вижда още една врата водеща до други помещения в основата на огромния комин. Долу е и така нареченото „котелно“, което едно време е спомагало водата при осъществяваното балнеолечение да се поддържа в определена температура.

Оставяме на нашите читатели сами да определят дали тази сграда с този комин са опасни. До самия „комин“ и „котелното“ достъпът от парка е свободен. Макар и вече с разрушени стъпала, специално стълбище спомага влизането вътре.

Това е стълбището. Като се влезе отдясно зее дупка.

А отляво е отвор, който е огромен колкото цялото помещение на катакомбите долу

Разрушения, дупки и опасни за влезлите деца има и още по – надолу, които от съображения за сигурност снимащите тези кадри не са запечатали.

От наши източници получихме сигурна информация, която след проверка в институциите се потвърди. За комина и опасните помещения към него е бил подаден сигнал. На комисия в общински съвет Провадия въпроса е бил дискутиран. Оказва се, че ДНСК са препратили сигнала за опасните съоръжения на кмета на Община Провадия. От своя страна кмета е дал предписание да бъде обезопасена сградата на старата баня, но не и комина и така нареченото котелно, които виждате на тези снимки. Според него явно този комин и тези катакомби са безопасни за случайно преминаващи любопитни малчугани и тинейджъри, които спокойно могат да влязат докато се разхождат в парка.

От самите снимки се вижда пукнатина на самия комин.

Дървения таван над помещенията е разпадащ се и в момента на снимките.

Разрухата е навсякъде. Опасността –също. Но не и за кмета на община Провадия Жоро Илчев. Самия той е сключил споразумение със собственика на тези опасни съоръжения. До този момент текста на споразумението е в тайна от обществеността. Никой не знае какво са се уговорили. Наличието на уговорка между него и собственика на сградата на старата баня и този опасен комин с котелно само се цитира в официални документи.

Интересен е и факта, че когато на място до комина са дошли проверяващи от Варна, изпратени от София, собственика на комина е отговорил, че не знае чия собственост е комина. Най – вероятно, за да не понесе отговорност. Но пък самия той в тези официални документи, в които лъсва споразумението  му с Илчев, сам признава, че той е собственик на комина. Явно поради тези врътки по между им е намерена вратичка кмета като задължен по закон да изисква обезопасяване на опасни сгради и съоръжения, да е изискал от собственика да обезопаси опасната сграда на старата баня, но не и опасната сграда с производствения комин и котелното към него.

Вместо да осъзнае кмета тежестта на поста си и да вземе мерки да защити деца и тинейджъри, които от собствена самонадеяност и любопитство влизат вътре в опасната зона, приличаща на Припят след аварията в Чернобил, той съвсем осъзнато дава възможност на партньора си в тайното засега споразумение да спести пари за обезопасяване на сградата в която се намира комина и котелното.

Защо ли? Няма нужда от обяснения и оправдания. Още по – малко от тъпите шеги, че толкова ограда опънали нямало сега да зачохлят комина, което прозвучало на присъстващите общински съветници като че оградата е „опъната“ с пари на общината, като след въпрос „това с общински средства ли е обезопасено“ отговора е бил „ не, не, шегувам се“.

Шегува се явно кмет, а може би и приближените му двама трима от администрацията.

Той се шегуваше и че е от ГЕРБ!

Шегуваше се че и Бойко му бил много близък приятел!

Пошегува се и с грандиозен стадион с басейн, с мост над река!

Пошегува се и с обезопасяване на ЖП линията!

Пошегува се и с много други обещания… Шегаджия!

На гърба на провадийци!

Ред е провадийци един път завинаги да се пошегуват с него!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *