Моста на Крепост Овеч – заплаха за масова трагедия. Престъпна небрежност в Провадия, въпреки сигнали от 3 години и отпуснати пари за ремонт от общински съвет

Споделете в:

Моста на Крепост Овеч вече е опасен.

От няколко години се алармира за лошото му и опасно състояние. Също така от няколко години общинския съвет в Провадия намира и заделя пари за поправката и ремонта му. Въпреки това кмета на община Провадия Жоро Илчев и отдела по обществени поръчки в общината пренебрегват проблема, като в края на всяка година просто отчитат, че предвидения ремонт на мостовото съоръжение на Крепост Овеч не е извършен.

В началото на всяка календарна година, по времето на кметуването на настоящия кмет, отново се изтъква намерението за ремонт на моста, като общинския съвет заделя повече бюджетни средства от предходната. В края на календарната година се оказва, че за пореден път ремонта не е извършен, като гласуваните бюджетни средства от общинския съвет, се оказва, че са скрит резерв в бюджета на кмета и финансовия му екип.

Неизпълнението на решения на общинския съвет за ремонт на мостовото съоръжение на крепоста, освен че са морално укорими, са и предизвикване на съдбата. Моста е изгнил в основите си. Някои от носещите греди са се сцепили, изгнили или вече паднали

/моста заснет в основата му/

По него освен множество единични хора и двойки, в много от случаите преминават и цели организирани групи туристи.

/моста заснет от долу/

Проста наука е да се изчисли вероятността моста да се срути в изгнилите си части под тежестта на една група туристи от един или два автобуса.

Не е ли това престъпна небрежност? Да има заделени средства за ремонт в няколко поредни години и ремонт да не се извършва? Преминаващите отгоре не виждат плачевното състояние на моста, изгнилите, паднали или сцепени греди и елементи. Но вече и при преминаване отгоре се вижда опасното състояние на моста.

Към днешна дата моста отгоре:

Още през август 2020 г.  граждани, чрез сайта БГ РЕГИОНИ биха АЛАРМА – дъските на мостовото съоръжение на Крепост Овеч са счупени.  Тогава бяха повдигнати въпросите за сигурността на компрометираното съоръжение – дали моста се поддържа  регулярно, компетентно, редовно и в годно за експлоатация състояние.

„Има ли смисъл от коментар?! Моста си отива…“  – е коментара под снимките, публикувани във фейсбук групата „Град Провадия“

Сега на въпросите има ясен отговор – НЕ се поддържа, даже и няма желание за такова начинание. Вижте доказателствата за това, че не ги интересува дали някой от Провадия или група туристи ще станат  жертви на трагедия:

В резултат на сигналите на граждани в бюджета за община Провадия за 2021г.са заделени и гласувани средства в размер на 50 000лв. за ремонт на моста. Още тогава, в началото на годината на всички общински съветници от общински съвет Провадия им е ясно, че моста трябва да се отремонтира. Трябва! – За сигурността на гражданите на Провадия и множеството туристи, които посещават крепостта.

В края на 2021г. кмета отчита, че така необходимия ремонт не е направен.  Не е направен, въпреки, че има отделени средства от 50 000лв. През 2022г. за пореден път общинския съвет отново гласува 120 000лв. за „Основен ремонт мостово съоръжение Крепост „Овеч“. Отново не е поправен моста до състояние, което няма да е опасно за преминаващите.

За сметка на това кмета Жоро Данъка през 2021г. даде 45 000лв. за ремонт на стария стабилен железен мост в централната част на гр. Провадия.  Ремонта,  струва толкова скъпо, все едно се изготви нов мост. Вместо да се разпорежда да се разплаща с приближена до сърцето му фирма за БУТАФОРНИЯ МОСТ, да беше се разпоредил да се обезопаси Провадийската туристическа атракция.

/снимки от бутафорията в центъра на Провадия за което е заплатено около 45 000лв./

/така изглежда моста отстрани, ако носещите греди са изгнили и нацепени, липсващи или паднали, вижте сами каква е опасността и преценете не изпълнението на решенията на общинския съвет за ремонт на моста как може да се квалифицират/

„Овеч е крепост, намираща се източно от днешния град Провадия. Разположена е на планинско плато над града, носещо името „Калето“. През 1278 г., опитвайки се да преминат през проходите на Стара планина към Търново, две византийски армии от 5000 и 10 000 бойци, водени съответно от пълководците Априн и Мурин, намират гибелта си под мечовете на воините на цар Ивайло.“ – цитата е от публикация от 27 юни 2015 г. в  Selo.bg. Към днешна дата този исторически факт може да бъде коментиран по следния начин – нямало е нужда от многохилядни византийски армии, трябвало им е един „вътрешен“ управник, като днешния кмет&СО  Жоро Илчев + финансовия му и екипа му за обществени поръчки…

Статии по темата:

http://bgregioni.com/2021/12/21/%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8/?fbclid=IwAR1V1foCCLo-bOBT_D_SKBp9fhz9BZqNNIy5Ay8VMHgyvO_B6sU1T_BQm8s


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *