Европа забрани вноса на дизел и други петролни продукти от Русия

Споделете в:

Европа наложи забрана за вноса на руското дизелово гориво и други рафинирани петролни продукти, опитвайки се да намали допълнително печалбите на Кремъл от изкопаеми горива като част от санкциите заради войната в Украйна.

Забраната, която влезе в сила в 1 часа след полунощ в неделя, е част от шестия санкционен пакет срещу Русия, приет от ЕС през лятото, с който от 5 декември беше преустановен вносът на руски суров петрол по море. ЕС отложи влизането в сила на ограниченията, за да намери алтернативи на руските горива, тъй като Русия осигуряваше 10% от общите нужди на ЕС от дизел преди войната.

Сега руските горива ще бъдат заместени с доставки на дизел от САЩ, Близкия изток и Индия, но това повишава икономическата несигурност за Европа, тъй като удължава маршрутите на танкерите, пише Асошиейтед прес.

Забраната за внос е придружена от таван на цените върху сделките с руски петролни продукти, договорен от групата на седемте най-големи индустриализирани икономики (Г-7), към който се присъединиха ЕС и Австралия. С нея се забранява на европейски танкери и застрахователи да поемат сделки с руски горива, ако те са сключени на цени под определените тавани.


Целта е да се позволи на руския дизел да продължи да тече към страни като Китай и Индия и да се избегне внезапно покачване на цените, което би навредило на потребителите по целия свят, като същевременно намали печалбите, финансиращи бюджета и войната на Москва, пише Асошиейтед прес.


ЕС и Г-7 вече въведоха таван от 60 долара за барел върху руския суров петрол, който влезе в сила през декември.


Горната граница на цените на дизела няма да бъде достигната веднага, защото беше зададена приблизително на нивото, на което се търгуват руските петролни продукти.


Основният проблем на Русия сега ще бъде намирането на нови клиенти, а не избягването на тавана на цените. Ограничението обаче има за цел да предотврати печалбите на Русия от всякакви внезапни скокове на цените на рафинираните петролни продукти, посочва агенцията.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *