Служебният кабинет отпусна над 700 млн. за магистралите ”Хемус”, ”Струма” и ”Европа”

Споделете в:

Министерският съвет отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на кабинета.

”Осигурени за зимно почистване за януари и февруари са почти 158 млн. лв. А 150 млн. лв. са отпуснати за големите и важни инфраструктурни обекти. Осигурени са пари за вече завършеното и въведено в експлоатация строителство на АМ ”Хемус” – в участъка между Белокопитово и Буховци. За един от лотовете на участъка Видин – Ботевград също са отпуснати пари, очаква се този участък от 7 км да бъде пуснат в рамките на 3 месеца”, обяви министърът..

Осигурени са средства още за укрепване на свлачища на АМ „Струма“. За свлачище, установено през септември 2020, вече има изготвен проект за укрепване. „С финансирането може би ще дадем възможност в рамките на 3 месеца движението в едната посока да бъде пуснато – от Гърция към София“, заяви министърът.

Средства има и за АМ „Европа“ – съвсем скоро ще се пусне участъкът до Калотина. Държавата осигурява пари сега, за да не се губи темпо със строителството, добави Шишков.

438 милиона лева отиват за старите задължения, които МРРБ и АПИ имаха от стари възлагания в периода 2020 – 2021 г. За тези възлагания не бяха осигурени финанси и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор.

„Сега се изплащат, но само за текущите ремонти. Частта за основните ремонти, за съжаление, остана в Народното събрание. НС не намери начин и това нанесе сериозна щета върху строителния бранш“, каза Шишков.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *