ЦИК препоръча датата на предсрочния вот да е 2-ри април

Споделете в:

Каква е готовността на ЦИК за провеждането на предсрочния вот е тема и на днешното изслушване на председателя на Комисията – Камелия Нейкова в Народното събрание. Ще бъдат поръчани 30 000 ролки хартия, за да се обезпечи гласуването. Техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на Министерския съвет.

По време на изслушването стана ясно, че ЦИК има препоръка кога да се проведат предсрочните парламентарни избор. Според Нейкова подходящата дата е 2-ри април, а не 26-ти март, защото тогава ще бъде доставена необходимата хартия за машинно гласуване. Тъй като доставчик е печатницата на Българската народна банка, между двете институции е имало съгласуване. За да се обезпечи гласуването, ще бъдат поръчани 30 000 ролки хартия. Част от тях ще са резерва, тъй като между 15 и 20 000 ролки са необходими за машинното гласуване. Техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на Министерския съвет, напомни Нейкова.

ЦИК определя реда и условията, но на среща утре в МС ще стане ясно как може да се извърши видеонаблюдение, така че всеки български гражданин да е наясно как точно се извършва преброяването и да има прозрачност. Нейкова обяви още, че ЦИК е направила преизчисление на мандатите в отделните избирателни райони, според данните от националното преброяване. Няма да има райони с по-малко от 4 мандата. По-късно ще има яснота къде има намаляване и къде увеличаване.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *