Нинова върна на президента неизпълнен третия мандат: Направихме всичко необходимо

Споделете в:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Направихме  всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири задачи за правителство и парламент – членство в Шенген, законите за ПВУ, бюджета и съдебна реформа.

Поканихме всички партии на разговори и става ясно, че не се събра мнозинство за излъчване на редовно правителство и поради тази причина връщам третия мандат неизпълнен“, каза тя на Радев.

От своя страна президентът поздрави БСП за усилията, които положи в една много трудна политическа обстановка.


„Но явно и този път не се разреши ситуацията и отиваме отново на избори. Днес имам сеща с ЦИК и на база на информацията от тях ще реша кога да разпусна парламента и да насроча нови избори“, посочи държавният глава.

Левицата реши още в петък да върне мандата неизпълнен, след като стана ясно, че не среща мнозинство в НС за сформиране на правителство.

В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“.

Останалите три формации – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“, отказаха да участват в срещата и Нинова обяви, че левицата няма да предлага премиер.

Сега на ход е президентът. Той трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори. По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

„По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим“, каза Радев.

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.

.

На брифинг пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова каза:

Ние определихме 4 области като приоритетни, но не се събра мнозинство. Работа на президента е да определи най-добрата дата за изборите.

Конституцията не определя конкретен срок, затова слушаме специалистите по конституция и те казват, че възможно най-бързо трябва да се разпусне парламентът, другото би било по ръба на основния закон, но това ще прецени президентът, обясни Нинова.

Ще решим на Конгреса дали ще се повдигне въпроса за разговори за бъдещо правителство с ГЕРБ, допълни Нинова.

БСП подкрепя парламентарната република като форма на управление на държавата, категорична е Нинова.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *