Широко ляво обединение се стяга за изборите

Споделете в:

Ще има широко ляво обединение за парламентарните и местните избори. Това стана ясно на конференция „Левицата!“ – За социална справедливост и мир. За преодоляване на неравенствата, провела се в Пловдив.

На срещата участваха ръководствата на Изправи се България, Движение 21, Алтернатива за българско възраждане (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и ляво мислещи експерти и граждански активисти.

Срещата е била модерирана от Костадин Паскалев, а участие са взели още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други, пише „Евроком“.

ФрогНюз припомня, че в края на ноември месец стана ясно, че такова обединение се подготвя. В мисията се включиха знакови лица от БСП през годините. Идеята предизвика реакции в настоящото ръководство на червените.

“Президентът Георги Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, “Изправи се, България” – Мая Манолова, “Движение 21” – Татяна Дончева, “Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, “Нормална държава” на Кадиев и “Мир” на Симеон Славчев (…) Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП! Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво”, посочи тогава Корнелия Нинова. 

Появи се въпросът и дали в “новото ляво” място има напусналия БСП Явор Божанков. Бившият депутат на червените бе отстранен след острата му позиция за войната в Украйна и предоставянето на военна помощ. 

Анализатори коментираха тогава пред ФрогНюз, че новият ляв проект е от стари лица. Арман Бабикян посочи, че “това е още по-ретроградна сбирка от БСП”. Емил Соколов пък посочи, че този проект няма бъдеще и не е “нов”.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *