Нинова връща в понеделник мандата. Отиваме на избори

Споделете в:

БСП връща в понеделник неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев. Това означава, че страната ни отива на поредни предсрочни избори. Лидерката на левицата обяви това на брифинг в парламента, след провелите се днес разговори на БСП с лидерите на ГЕРБ, ДПС и ”Български възход”.

Решението на БСП е след заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

“Търсехме това, което да ни обедини, не това, което да ни разделя. Търсихме решение за излизане от кризите. Подходихме различно и поканихме всичкми лидери на парламентарно представените партии. Някои се отзоваха, други решиха да не участват. Това е техен избор, но поражда въпроси. Връщаме третия мандат в понеделник на президента. Оставаме отворени за разговори, които са важни за България, с всички”, посочи Нинова.

По думите й българският народ ще прецени чия е отговорността за предсрочните избори и определи като манипулации, че вина носят получателите на третия мандат. 

“Съзряхме коалиция между ДБ, ПП и ГЕРБ и ги нарекохме “коалиция на войната”. Те гласуваха нови самолети, износ на оръжия за украйна. Не приемаме етикети. Гледайте и съдете по действията ни, не по думите и внушенията”, посочи Нинова в отговор на въпрос за реакцията на ПП и ДБ на разговорите и сигналът, че левицата може да участва в съвместно управление с ГЕРБ и ДПС при евентуално правителство след нови избори. 

Нинова отказа да отговаря на въпроси дали левицата ще подкрепи ГЕРБ по конкретни въпроси в бъдещ парламент.

В правомощията на президента е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени, заяви Нинова.

Припомняме, че по-рано днес на лидерска среща по покана на Корнелия Нинова се събраха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Костадин Костадинов отказаха да участват. На срещата се направи намек, че БСП, ГЕРБ и ДПС биха могли да си сътрудничат в бъдещ парламент, но за правителство в рамките на 48-мото НС няма да дадат подкрепа.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *