Хампарцумян разяснява: ”Крипто” може да е борса, но не е банка. Също не е валута

Споделете в:

”Крипто” нека да бъде, но банка не е, защото не е регулирана. Може да е борса, но не е банка. Също не е валута. Ако кажем ”високорисков актив”, всичко си идва на мястото. Тази нова нерегулирана среда привлича хора с не толкова чисти намерения”. Така финансистът Левон Хампарцумян коментира пред журналисти започналата вчера акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута Nexo.

„2022 година е най-лошата за хора с нормални пари. Банките не дават лихви, а борсите паднаха с 15% масово. Ако на този фон, ти даваш 15-20%. Това е чудо, което говори за страшен интелект, или има елемент на надценяване на възможностите“, добави той.


„Един от основните проблеми в търговията с криптовалути е, че няма ясни регулации. За страната има един акт от 2018 година на БНБ, който забранява на банките да превеждат или оперират със сметки на крипто. Има и акт на НАП, че доходите трябва да бъдат обложени с данъци“, допълни Павел Георгиев, зам.-председател на Асоциацията на Етичните хакери.

„Нещо, което изглежда много сладко, не е хубаво. Основните жертви на тези операции или ощетените, не са българи“, обясни той.


Криптопазарът е нерегулиран. Там, където става замяната на криптоактиви с реални пари, трябва да бъде регулиран. Замяната на криптоактиви трябва да остане нерегулиране“, коментира и Димитър Ганчев, зам.-председател на Интернет общество.


„Спорът на „Нексо“ с американските регулатори е дали набирането на депозити в крипто, а не в пари, е банкова дейност и дали са депозити в класическия смисъл на думата. 8 щата решиха, че това е банкова дейност и им я забраниха“, уточни той.https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/osadena-8-amerikanski-shtata-sazdadena-bivsh-deputat-koia-kompaniiata-nexo.html


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *