Стела Николова: Опит да се продаде двора на читалище е направен в Община Провадия със серия от незаконно оформени актове

Споделете в:

Чрез публичния си профил на 06.01.2023г. Стела Николова съобщава за подготвяна продажба на читалищен двор в село Петров дол, община Провадия:

„Да искаш да продадеш двора на читалище!

Да, такъв опит е направен в Община Провадия със серия от незаконно оформени актове за общинска собственост и поправяне на картата на село Петров дол.

Сагата върви от началото на 2022г. като тези апетитни 310 кв.м се оказват ту частна, ту публична общинска собственост, докато накрая кметът на Провадия проумява, че без решение на Общински съвет-Провадия няма да успее и внася докладна за продажбата, но тогава се включва гражданското общество и Кадрия Мехмед сигнализира за готвеното разпореждане с общинска собственост.

За радост Общински съвет-Провадия взема страната на обществения интерес, за разлика от Варненският в подобни случаи и засега продажбата е осуетена, а кметската докладна оттеглена.

Днес се срещнахме с председателя на Общински съвет-Провадия, който потвърди, че тази сделка няма да мине през Общинския съвет. Хората от с.Петров дол са готови на всичко, за да опазят двора на читалището си.

В края на месеца е свикано общоселско събрание, което може да играе ролята и на референдум за решения, взети на него.

Хората се притесняват, че кметицата на с.Петров дол ще направи всичко, за да може да се вземе решение за продажбата на парцела.

Председателят на Общински съвет-Провадия пое ангажимент да присъства на това събрание, за да не се страхуват хората.

Ще уведомя и областния управител Смърков за подготвяното събрание и за опасенията на живущите в Петров дол.

„Може да са 300 кв.м, но са на всички и искаме така да си остане, защото читалището го е имало преди нас и трябва да го има и след нас!“ – казаха хората, които отделиха днес от времето си да присъстват на тази среща.

В приемния ден на председателя на Общински съвет Провадия Димо Димов (ГЕРБ), граждани от село Петров дол и Провадия са потърсили сметка за разпарцеляването и продажба на читалищния двор в селото.

Стела Николова (ДБ) също е поканена на срещата от инж. Кадрия Мехмед, с която преди месеци успешно си партнираха по подобен случай, касаещ парк. Тогава от разпарчетосването на парка в Провадия бе осуетено от областния управител по сигнал на Николова.

Гражданите са запознати от общински служители и с плана на с. Петровдол, който е толкова стар, че носи старото име на селото Дерекьой.

По случая е насрочено общоселскосъбрание в село Петров дол на 28.01.2023г. от 10ч.

/читалищния двор, който са искали да продадат/

/на преден план – Петър Русев (БСП)/


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *