Проф. Христова: Да се обяви грипна ваканция преди пика на вълната

Споделете в:

Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика. Ако сега бъде обявена такава, те ще се върнат в клас точно, когато циркулира масово вирусът и ще се разболеят отново. Такова мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ в момента сме под върха на вълната. Тя обясни, че тази година грипът е дошъл доста по-рано. „Първите грипни вируси обикновено доказваме края на декември, а сега още в края на ноември. Имунитетът на обществото падна, защото предишните 2 години бяха почти нулеви за грип”, коментира тя пред Нова телевизия.


„Важно е да се изследваме за грип. Има много ефикасни антивирусни средства, които се изписват от лекар”, каза още Христова.


Тя препоръча, ако не се чувстваме добре, да останем у дома. „Вирусът се размножава най-интензивно в края на инкубационния период и в първите дни от заболяването”, обясни още професорът.


Относно разпространението на коронавируса, лекарят заяви следното: „Опасността е не само от Китай, а и от Европа, където циркулира XBB.1 вариантът, който напредва бързо и е със заявка да породи повишение на случаите”. Подвариантът не протича тежко, но е много по-заразен.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *