Иванов иска кабинет без политически лидери в името на националните цели, но не търси подкрепа от никого

Споделете в:

Съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов отвори широко вратата за кабинет без политически лидери, обединен около национални цели. Това е правителство, което по думите му е ”вън от политическата логика”, но според него това е нужно, защото иначе ”ще изпуснем влака”. Отсече обаче, че това не значи, че търси подкрепа от някого. 

“Големият въпрос е дали сме готови да излезем от нормалната политическа логика, логиката на политическия егоизъм, да оставим настрана разправиите и да формираме управление, което да реши тези задачи. Ние можем да сме моста за тези задачи. (…) Никой не говори за коалиции. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесваме, няма да забравим какво ни разделя. Ще покажем дали можем да оставим това настрана в името на важните задачи, за да не изпуснем влака”, посочи Иванов пред bTV. 


По думите му ДБ са готови да застанат по средата на това „бойно поле“ и да поемат ролята на посредник. 


„Не е въпросът ние да искаме от някого подкрепа, както от ГЕРБ започнаха да говорят. Няма да искаме подкрепа от никого. Говорим от името на императива да има правителство. Ако получим третия мандат, ще стъпим върху това, което се очерта като подход с първия и втория мандат – стъпване върху приоритети, търсене на съгласие върху тях, а не съгласие за състав или съвместно управление. Това няма да сработи при принципните несъвместимости“, категоричен беше Иванов. 


Според него в тази ситуация може да сработи единствено правителство, в което не присъстват политически лидери. 


„ГЕРБ се притесниха, че ще дойде при нас мандата и се притесниха, че ще вземе да се получи и че ще трябва да отговорят на въпроса за конституционната реформа в прокуратурата и то да отговорят с “Да” или “Не”, категоричен бе Иванов. 

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *