Бивш зам.-ректор: В Академията на МВР не останаха специалисти граничари

Споделете в:

В Академията на МВР не останаха специалисти граничари. С годините напуснаха или бяха накарани да напуснат няколко експерти. Това каза по НТВ бившия зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

„Пред 2000 г. завърши последният випуск граничари във Военното училище. Оттогава подготовката на офицерите се осъществява от Академията на МВР”, каза Иванов. Според него държавата не може да управлява мигрантите, но може да управлява силите и средствата, които защитават границата.

„Трудно е да се даде реалната цифра колко хора преминават през България, но очевидно статистиката на МВР не отговаря на реалния брой“, допълни  арабистът Владимир Чуков.

„Опитвам се да следя Facebook групите на хората, които преминават. Преди 3 дни имаше излияние от една жена от Алжир, която иска да отиде във Франция. Избира Балканския маршрут. От Турция 8 пъти се опитва да премине в Гърция, но не успява. Алтернативата е през България. Минала е на седмия път. В момента си седи в Сърбия и се готви да премине тежката унгарска ограда”, разказа експертът. Той обясни и схемата на каналджиите.

„Шофьорите са наети, това са като гидовете. Трафикантите си седят в някой топъл кабинет и прибират парите. Те са като туроператори. Те се конкурират помежду си”, обясни Чуков. „Отивате и си казвате – аз искам да отида дотук. И получаваш оферта”, каза експертът.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *