Кабинетът “Петков” подложи динена кора на служебното правителство

Споделете в:

Динена кора е подложил кабинетът “Петков” на служебното правителство на Гълъб Донев. Причината – половинчато решение за преструктуриране на всички държавни предприятия, взето без публично оповестен анализ. За повечето предприятия не е предложена ясна концепция, пишат от в. “Сега”. Крайният срок да се свърши това обаче е кратък – до края на септември.

Според експерти решението стъпва на превратен и неправилен прочит на Закона за публичните предприятия и ще доведе само до проблеми. 

Идеята е, че предприятията трябва да са или само администрации, или търговски дружества. На практика държавното предприятие се анулира с решение на МС, но продължава да съществува в Търговския закон.

В България съществуват общо 17 държавни предприятия, които са създадени по специален ред в Търговския закон – изпълняват публични и търговски функции и не могат да изпаднат в несъстоятелност по общия ред.

Смесването на тези функции обаче се приема за проблем и с промени в Закона за публичните предприятия бе даден срок те да бъдат преобразувани. Той изисква предприятия с по-скоро публична функция да станат обичайни администрации, а онези с открито търговски функции да се преобразуват като търговски дружества. Никъде обаче не пише, че трябва да се случи или едното, или другото и някои публични предприятия могат да запазят формата си. Крайният срок за това преструктуриране изтича в края на 2022 г., като МС следва да вземе решение след анализ на агенцията за публичните предприятия.

В 5 без 10 обаче кабинетът “Петков” решава да преобразува в последния момент 5 от всички 17 предприятия – “Българският спортен тотализатор“ ще се преобразува от държавно предприятие в класическо търговско дружество. ПУДООС, предприятието за управление и стопанисване на язовирите, “Фонд затворно дело“ и “Българо-германския център за професионално обучение“ следва да се трансформират в обичайни администрации. За останалите 12 държавни предприятия МС е дал срок до края на август да решат какво искат да бъдат – административни структури или търговски дружества. 

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *