Депутатите решават позицията ни за РСМ. Ще има ли кворум?

Споделете в:

Позицията на българския парламент по темата за вдигане на ветото върху еврочленството на Северна Македония ще е водеща тема в Народното събрание днес. Проекторешението на „Демократична България“ влиза за разглеждане в пленарната зала.

Това е одобреното от Външната комисия проекторешение за така нареченото „френско предложение“ и се очаква да бъде гласувано.

Дебат и гласуване обаче ще има, само ако се събере кворум, какъвто нямаше през последните два дни.

На многочасово заседание на Външна комисия вчера беше постигнато съгласие в залата да бъде гласувано решение на парламента, което дава мандат на кабинета да одобри преговорната рамка на Европейския съюз със Северна Македония. Външната комисия обсъди 3 предложения за ветото на Скопие, внесени от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Демократична България“. В крайна сметка консенсусът е в пленарната зала да бъде внесено предложение, подкрепено от ГЕРБ, „Демократична България“  и „Продължаваме промяната“. Срещу трите проекта за решение се обявиха от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Депутатите от БСП ще гласуват „Въздържал се“ за проекта на ДБ.

Изслушана беше и външната министърка в оставка Теодора Генчовска. Направи се опит трите предложения да бъдат обединени в едно, но без успех.

Междувременно продължават неизвестните около това кога 47-ото Народно събрание ще избере председател след отстраняването на Никола Минчев. В четвъртък именно заради липса на кворум точката за избор на председател така и не беше разгледана.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *