Украинският посланик е поискал от МВнР военна помощ – гаубици и ракетни системи

Споделете в:

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал с нота от МВнР военна помощ за страната си – гаубици и ракетни системи. Това съобщи самият той в интервю за БТВ. Ето какво обясни той:

Ние сме много благодарни на приятелска България. Проблемите какви са – такива, каквито са пред една огромна маса от бежанци – и условия при настаняване, и работа, и детските градини. Този въпрос е  много сериозен. Има проблем тук за настаняване в детските градини. 


Това е въпрос на организация, неизбежно е, случват се опашки, определени размирици и сблъсъци. Това е война и ситуация, която трябваше да бъде очаквана. България е приятелска държава за Украйна и не защото дава подслон на бежанците. Имаме общославянски корени, религиозна близост, определени подобности и успоредности в историческата ни съдба.  Трудно е да намериш такива близки народи като историческа съдба, развитие и сегашни амбиции и желания. 


Украинците възприемат България като приятелска държава, но при всяко нещо нещо има едно “но”. Бихме искали да се окаже по-сериозна помощ по отношение на въоръжение. Руската артилерия надвишава украинската над 20 пъти в Донбас. В България има 140 единици тежки гаубици и  ракетни системи на залповия огън около 150 единици. Онзи ден изпратих нота във външно министерство с обръщение за предоставяне на старо въоръжение. България би могла да ни предостави. Ще пратя подобни апели към МС, военното министерство и към различни партийни структури. Наистина изпитваме необходимост от това оръжие. 

Аз използвам случая, за да изпратя апел за помощ.  Ситуацията се променя на бойното поле. Сега дойде момента, когато такива видове въоръжение, с които разполага България, да ни се помогне. 

Путин и неговата фашистка кика продължават да атакуват Украйна. Имаше ракетен удар- 5 бройки стигнаха до Киев и направиха разрушения. Той иска да унищожи Украйна като народ и държава. Задачата му е имперска. За това свидетелстват зверствата на руската армия. Ще узнаем какво се е случвало в Херсон, когато бъде освободен. Преди няколко дни руснаците превзеха 70 процента от Северодонецк. Но вчера го отвоювахме. 

Имаме решимост за борба до последна капка кръв. Изисква се, обаче и широка помощ на световната общност- финансова, икономическа, военна. Също и санкции. 

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *