Асен Василев за ”некадърните работодатели”: Няма да се извинявам за истината

Споделете в:

За истината не трябва да се извиняваме – това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, попитан дали ще се извини за думите си, че ”от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели”, за които работодателите поискаха да получат извинение.

Истината е, че ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС по данни от 2020 г. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има редица причини за това, но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара“, каза още той пред БНР.


Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател и трябва да си оправи структурите. „Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне продуктивността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал да имат по-малко хора, които са по-продуктивни и по-добре платени“, заяви министърът.

Василев не мисли, че има война с работодателите, а „просто това, което се е случвало в последните 15-20 години, е един постоянен танц, в който синдикатите искат по-висока минимална заплата, работодателите – не, и този танц видяхме докъде ни доведе“, посочи той.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *