Конституционалист: За карантината на присъстващите на КСНС трябва да се реши индивидуално

Споделете в:

Основният закон е предвидил различни ситуации, но думата “карантина“ не присъства. за всеки един от присъствалите на КСНС трябва да се подходи индивидуално и да се каже как продължава да работи. В момента няма кой да проверява и контролира “зелените сертификати”, то трябва да е предвидено в правилника и това може да го направи председателят на НС. Има няколко варианта – най-добре е самите депутати да уредят въпроса за себе си.

Това заяви пред bTV експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова. 

Казусът с поставянето под карантина на първите мъже в държавата коментира и проф. Огнян Герджиков. Според него проблемът може да се реши именно от шефа на парламента, който да даде съответното разпореждане. 

“Всеки един от народните представители може да участва дистанционно в заседанията на народното събрание, ако е заявил това. Част от комисиите също започнаха да приемат такива правила за дистанционна работа“, допълни доц. Киселова.

Влизането със “зелен сертификат” в сградата на НС стана факт след бурни спорове и последвало в крайна сметка решение на депутатите миналата седмица. То обаче ще влезе в сила в края на месеца. 

Според Киселова процесът може да се контролира на входа от служителите на НСО, на които може да бъде вменена функцията. Това обаче трябва да стане след внимателна преценка.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *