В Провадия отказаха на кмета да се увеличи такса смет, сега чакат кмета да ги зарине с боклуци

Споделете в:

В навечерието на Новата Година местната власт отново трябваше да гласува размерa на такса смет в Община Провадия.

Отново, защото това се случва за трета поредна година.

За трета поредна година, откакто Жоро Илчев е кмет на Провадия, той иска общинския съвет да одобри предложено увеличение на такса смет.

Две поредни години от общинския съвет са изпълнявали желанието му да утежни с по – високи налози жителите на 25 населени места в общината. На третата година, поредното предложение за увеличение на таксата не е прието. От съвета в Провадия съветниците дискутират на сесия и в социалните мрежи, че предложението на кмета на Провадия – софиянеца Жоро Илчев е прекалено, рязко и без никаква обосновка.

В Доклада на кмета, с който предлага увеличението на таксата има и несъответствия. Най – същественото е, че на страница 2 пише, че размера на таксата се предлага да продължи да се определя за граждани на база данъчна оценка на имота им и също че размера е определен в промили, а на страници 3 и 4 пише точно обратното. Там за 24 села се предлага твърда такса за всеки жилищен имот от 66лв.

Според служители, които имат стаж в администрацията, този доклад е направен целенасочено противоречив, за да бъде заблуден данъкоплатеца. Жителите, които имат имоти в 24-те села в провадийско, отваряйки доклада виждат, че промилите за селата не са променени. Както всички нормални граждани вярват на написаното на стр.2 и не се ровят в разни членчета и алинейки, където е „заровено кучето“. Така на пръв поглед скандала за увеличението на таксата остава само за града, където промилите са увеличени двойно. В град Провадия кмета предлага двойна такса смет и това е ясно. За селата, 24 на брой, обаче предлаганото увеличение е от три до пет пъти. Но това не става ясно от раз, нито пък е обосновано от кмета – софиянец.

/Това е кмета на Провадия Жоро Илчев /от 2019г./

Изборите в община Провадия през 2019г. на които е избран за кмет Жоро Илчев, стават известни на цяла България с химикалките с изчезващо мастило в урните за гласуване, доказано с експертиза на Отдела за борба с тероризма в София.

От встъпването си в длъжност кмет на Провадия (в област Варна), „пришълеца“ от София иска, иска и пак иска да вдигне всякакси таксите на провадийци. Още месец след заклеването му като кмет през 2019г. прави предложение такса смет за провадийци да бъде увеличена. Общинския съвет одобрява предложението му и налозите са вдигнати.

Решението е обжалвано пред съда. През това време, обаче таксите са събирани, а който не си плати навреме му се налагат лихви и се дамгосва като „длъжник на общината“. Жителите на 25 населени места плащат незаконната такса. Съда година след това я отменя, но само за град Провадия и село Бозвелийско, защото жители от тези две населени места са обжалвали. За останалите 23 населени места – все села, Жоро Илчев законно събира незаконна такса за смет.

Пак не стига. В общината въобще не се усеща подобряване на услугата – боклуци вече започват да се стелат покрай черни пътища и дерета. Кмета се държи така сякаш не е събирал цяла година увеличения размер на таксата, така както е искал.

В края на 2020г. пак предлага увеличение. Не го интересува възникналата криза, причинена от Ковид 19 при която през 2020г. мнозина хора остават без обичайното си препитание. Историята се повтаря. Провадийци пак обжалват. На него обаче не му пука. Събира втори път увеличения размер на таксата за втора година, за втори път.

В провадийско измислят име на ситуацията, в която са попаднали с новия си кмет, докаран „от София да ги оправи“ –

„увеличение на увеличението“.

Съда отменя отново такса смет, този път за 8 населени места. Само жители на града и 7 села са обжалвали в срок. Жителите от останалите 17 села – не са. При тези 17 села, въпреки че таксата е незаконна, се оказва че кмета и подчинените я събират с одобрението на закона.

Сагата с връщането на надвзетите суми за смет още се дъвчи в провадийско. Кога и как ще я върнат – хората не знаят. Съветници и граждани все бутат темата на дневен ред. По жалкото е, че и през 2021г. с „увеличение на увеличението“ отново няма качествена услуга по сметосъбиране.

Все още в провадийско не могат да се разберат кога ще се събират едрогабаритни и строителни отпадъци от бита. По селата пък не са и чували за миене на площади, улици, камо ли на алеи.

На кмета, докаран „от София да оправи“ провадийци не му стига „увеличение на увеличението“, а иска още едно – за трета поредна година. В навечерие на Новата 2022г. иска общинския съвет да гласува брутално висока такса.

Брадвата е за най – бедните в селата, с най – малките имоти, с най- скромните къщи!

Най – скромната селска къща ще плаща същия налог от 66лв. за смет, колкото и многолюден луксозен палат. Жителите на селата доказано в две календарни години не  обжалват в срок увеличението и увеличението на първото увеличение. Сигурно по някаква си странна логика, „кмета оправящ провадийци“ се е надявал пак да му играят по свирката. Даже и 30 процента от населените места пак да обжалват, те парите като задължения ще бъдат начислени. След като вече са ги вкарали като длъжници, все ще се намерят 10-20 баби от селата с пенсия от по 200лв., които не могат да отделят 66 лв. за такса смет от порциона си 1хляб и 1кисело мляко.

Така след едно две предупредителни писма от общината ще ги дадат на частни съдебни изпълнители и ще им вземат и последната останала нива или наследствена къща, която после много удобно приближени до „Провадийци знаят кой“ ще ги купят за жълти стотинки. Или по – точно за няколко такси смет. А най – точно, заради постоянно увеличаваните налози от кмета „Провадийци знаят кой“.

Но този път общинските съветници са се възпротивили срещу предложението на кмета софиянец на Провадия. В навечерие на Новата 2022г. общинския съвет не са гласували такса смет да бъде драстично и рязко увеличена и са отхвърлили брутално висока такса.

На този Жоро Илчев, очевидно, въобще не му пука дали ще увеличи таксите и налозите 200, 300 или 500 процента на жителите на провадийско, нито дали един самотен дядо или баба с един, два имота могат да ги понесат.

Като нямат да плащат – да си продадат нивите, бащините къщи, да месят хляб с напуканите си ръце, да събират вода от капчука, да не си купуват дърва…така ли?…за да си плащат на кмета и боклукчиите…колко хора в провадийско ги дават от общината на частни съдебни изпълнители за данъци и такси?…а за колко незаконни увеличения са им събрали парите или са ги направили длъжници? … Няма ли кой да им потърси сметка?

Няма! Даже господина дошъл от София да става кмет на Провадия и да оправя провадийци, бил се възмутил и „щом провадийци не искат“ по – висока такса смет, щели да стоят в мизерия.

Приближените до сегашния кмет лесно ще разпознаят изказа му, казват в Провадия – А той кви ги дири в така подценявания от него край и хора (когато не е пред камери и обективи). Ааа виж хванете го пред някой обектив от него по – слугуващ човек за провадийско няма и после ни удря секирата, със замах по софийски дето се казва.

Секирата може да има и две страни – чакаме да чуем втората пак провадийци ли ще покоси.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *