Бутафорния мост на Провадия – еталон за управлението й

Споделете в:

Стария стабилен железен мост в централната част на гр. Провадия скоро бе ремонтиран.  Ремонта,  струва толкова скъпо, все едно се изготви нов мост.

Тази година в бюджета на общината са били заделени 45 000лв. за „Основен ремонт метален мост над р. Провадийска, срещу ул. „Т.Илиев“. Средствата са целеви. Което на практика означава, че 45 хиляди лева са отпуснати от държавен бюджет на самата община, за конкретно предназначение. За да се усвои тази сума, говорят служители от общината, са били изготвени документите от сина на самия изпълнител – Tимур Мечкун.

Така фирмата била от ясна по – ясна и не било изненада, че кмета им е възложил усвояването на парите и ремонта, по – късно, без търг и конкурс.

Бутафорията, която по – късно цъфна в центъра на гр. Провадия, изглежда като пластмасова облицовка на стария железен мост.

Облицовъчните плоскости, които се продават във всеки магазин „Направи си сам“ са хванати с най – прости видии. Тези ламаринени видии само след една зима ще изгният и язък за парите, казват строители. Даже не са влагоустойчиви.

Имайки предвид спецификата на мостово съоръжение – постоянна влага – се пита в  задачата трябваше ли да се ползват такива материали, само за да се усвоят едни пари.

Красиво, като всяка една бутафория, но с пластмасов вид.

И сега! Според експертите за тези пари можеше да се направи нов мост от ковано желязо, изцяло.

Провадия не е град от 10 или 20 години.

Ако кмета Спофиянец още не е разбрал, векове наред е съществувал и ще просъществува. Жителите му не са провинциалисти, за каквито може би ги смята, а още по – малко селяци, на които с козметика ще им замаже очите. Хората в Провадия сравняват цените. И имат това право.

Например моста до Второ училище „Иван Вазов“ в Провадия е правен изцяло наново. Преди пет, шест години е премахнат, ремонтиран е в т.нар. ЗХМ в Провадия, с директор сегашния заместник кмет и е поставен. Всичко, заедно с премахването му, извозването му, нови парапети и стълбища, и поставянето му наново струва около 25 000лв.

За сравнение – за бутафорния мост, без да го премахват, за козметичен ремонт и нов парапет, грундиране и боядисване сега кмета плати над 40 000лв. от парите на провадийци.

/моста отдолу преди ремонта и по време на ремонтирането му … със стълба и скеле към нищото/

И изненада – няколко дена след ремонтирането му, лайсничките на моста са вече ръждясали. Дано поне старата конструкция да е здрава, коментират на пазара.

Друго сравнение правят с моста до Скалните манастири над кв. Север в Провадия. По времето на кмета инж. Филчо Филев същия има нужда от ремонт, тъй като част от носещата конструкция и парапетите липсват. Вандали са ги откраднали. Фирмата, която е строител на сложното съоръжение години преди това, дава консултация може ли и как да се възстанови. След обстоен преглед от фирмата идва предложение да бъде възстановен моста, в това число да бъдат поставени наново липсващите част от парапетите и от носещата конструкция. С оглед сложния терен ремонта се предлага да струва 6 000лв. Да! – 6 000лв.

Въпреки сега изглеждащата ниска цена, кмета на Провадия, тогава, инж. Филчо Филев докладва на сесия „В момента моите заместници преговарят с фирмата да ги намалят. Това, което ще кажа е – Ние ще възстановим моста за ползване, но няма как да назначим охрана на моста. Трябва да има добра воля у нашите съграждани по опазването му, за да няма вандалщина по него.“

Сега отново този мост има нужда от ремонт. Въпрос на въображение е, след като за бутафорното изпълнение на моста на пазара за ПВЦ и ламарини, наред с грундиране и нов парапет се дадоха над 40 000лв., колко ще струва ремонта на моста на  Скалните манастири. В този труден терен, дали новия кмет на Провадия софиянеца Жоро Илчев няма да изплати поне стотина хиляди лева за ремонт каквато е масовата практика на ГЕРБ?

Хората се шегуват – надяват се поне кмета – пожарникар да не е изневерил на маниера си. След негоряемите дамаски на столове в общинска зала, да е пуснал прескъпия ремонт с изискване бутафорната облицовка на новоремонтирания мост да е от негоряеми материали.

/Моста преди ремонта му – малко облицовка с видии за закрити помещения, грунд, боя, 2,3, 4 лампи, парапет, 1 месец ленти за забрана на преминаване за достоверност  и хоп 40 – 45 000лв/

Бутафорията в най – разпространения си вид се използва с рекламна цел. Тук целта е постигната – рекламата на кмета е направена. Та той, ако някой не е чул, ремонтира най – употребявания мост в центъра на Провадия за над 40 000лв. Облицова моста, който лятото на пек, зимата на сняг, а през останалото време е изложен на интензивна влага с пластмасово изглеждащи материали, ПВЦ и ламарини. Браво! – Кристо можеше да му завиди. Искрено браво за сложения на моста герб на Провадия, който придава на ремонта липсващата му тежест. Бутафорния мост на Провадия – еталон за управлението й! Може само да се гордеете!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *