Според Росица Матева броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес. Какво смятат експертите?

Споделете в:

Гласувах против решението да се броят хартиените разписки. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. По думите й с броенето се обезсмисля машинното гласуване. Тя коментира, че приетото с мнозинство решение не е било аргументирано.

Според Матева преброяването на хартиените разписки ще отнеме 2-3 часа, а това ще доведе до забавяне на изборния процес и струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.

По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Какво смятат експертите?

Според изборния експерт Даниел Стефанов ЦИК трябва да разпише правила за действие при разлика между машинния и хартиения резултат.

„Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания между единия и другия резултат. Това означава, че ти трябва да разпишеш правила какво правиш в тази ситуация, защото какво ще правим сега, ако видим, че има няколко хиляди гласа разлика между машинния и хартиения резултат?“, попита той.

Според Стефанов ако целта на броенето на разписките от машините от секционните комисии в края на изборния ден, има голям шанс да бъде постигнато нещо различно.

„Ние вкарваме машини за гласуване, защото се видя, че не можем да обучим секционните комисии – те създават протоколи, които създават доста проблеми. Затова вкарахме машините и сега караме същите тези хора, без допълнително обучение, да проверят резултата от машините“, добави той.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *