Видеонаблюдението в Провадия струва пари, но колко работа върши

Споделете в:

Видеонаблюдението в Провадия струва пари, но в тъмната част се виждат силуети, а полицията за да изтегли запис трябва да иска писмено разрешение от кмета Жоро Илчев. Умишлено или недомислено като всичко в Провадия – това е положението !!!

Преди една година в Провадия скорострелно се разпространява новината „В Провадия поставят модерни камери с висока резолюзия“. Хората приемат радушно инициативата и толерират да бъдат похарчени средства, за да има повече сигурност. В официално изявление от общината дават и следната информация – Те ще бъдат монтирани на ключови позиции в града, както и на всички възлови и централни улици. С новите камери освен скорост ще може да се установяват и най – малките детайли от всеки запис, включително ще могат да се засичат номерата на автомобилите и лицата на нарушителите. Новите камери са едно от изпълнените обещания на новият кмет инж. Жоро Илчев от програмата му за превенция на живота и здравето на провадийци, спазване на закона за движение по пътищата и не на последно място драстично ограничаване на битовата престъпност. Това се рекламира при харченето на парите за видеонаблюдение.

Много хвалената система бързо разочарова жителите, които търсят записи от камерите, за  да установят вандалски акт. Оказва се, че няма реално 24-часово наблюдение на излъчваното от видеокамерите от страна на общината която държи сървърите. Полицията няма възможност сама да сваля записаното в тях, а резолюцията им в някои случаи не е никак добра. В тъмнина не се вижда нещо конкретно освен силует на преминаващо превозно средство.

Още през месец Април, 2021 год. общински съветник задава въпроси по темата, които вълнуват гражданите: „Има ли служители, които следят камерите и записите? Какви са постигнатите резултати? Установени ли са и колко са нарушителите на обществения ред?“

Отговора на кмета Жоро Илчев е, леко казано, разочароващ: „Системата за видеонаблюдение работи. Няма назначени служители, които постоянно да следят камерите. В дежурната стая на общинска администрация Провадия и в РУП – Провадия има инсталиран компютър със съответния софтуер и дежурният може да ги наблюдава, но не и да сваля записи. Няма такъв допуск до там. Със заповед на кмета на Община Провадия, записите от изграденото видеонаблюдение на град Провадия се предоставят на органите МВР само срещу писмено искане от тяхна страна.“

В отговора се казва, че само двама общински служители имат право да преглеждат записите и подписват приемо-предавателните протоколи и че данни за извършваните действия не  се предоставят.

Ето и реакцията на питалия общински съветник Силвия Боева-Радева: „Впечатлението ми по този отговор за видеонаблюдението е преливане от пусто в празно т.е. дали сме едни пари, изградили сме една видео система, някой си я наблюдава. Той я наблюдава, обаче не дава информация на общината и всъщност тази система е неефективна. Тук един колега по повод отговора попита дали камерите работят на тъмно, защото имало камери, поставени на неосветени места. Някой може ли в момента да ми отговори? Не.“

Отговора идва преди броени дни от органите на полицията, когато районното управление на МВР дава отчет пред Общински съвет Провадия.

Тогава отново постъпва въпрос от общински съветник Силвия Боева-Радева: „Преди няколко сесии се обърнах към общинска администрация с въпрос, относно видеонаблюдението … от отговора останах с впечатление, че общинска администрация е абдикирала от тази дейност и отчасти беше прехвърлена отговорността на полицията. Въпросът ми е – Как при вас стои организацията и управлението на видеосистемата? “

Представител на РУ – Провадия отговаря, че видеонаблюдението и организацията е ангажимент на общинската администрация.

„При нас имаме изнесен монитор, където можем да наблюдаваме и евентуално да върнем, например записите и в определено време назад да проверим нещо. … При нас ги наблюдаваме на монитор. Ако трябва нещо официално, изискваме го от общинската администрация. Знам, че системата има възможност за надграждане постоянно. Така че като съвет, препоръка, общинската администрация, ако реши да надгражда тази система за видеонаблюдение с повече камери, нека да помисли дали няма да е по-удачно камерите да имат възможност и в тъмната част с по-висока резолюция.”

Съвета за надграждането с камери с по – висока резолюция се сочи като необходимост за по – тъмната част от деня с пример, когато преминаващ  през града камион не е могъл да бъде идентифициран от съществуващите камери, само се е виждало, че минава камион, нищо друго.

Намеренията на администрацията, най – вероятно, са това видеонаблюдение да бъде надградено с по – хубави системи. Но, къде останаха фанфарите с рекламна цел и защо бяха изписани толкова средства за нещо, което не върши кой знае каква работа. В тъмната част на деня, на неосветени места не се вижда кой знае какво. освен силует, а и няма 24- часова организация и управление. Да, дежурния в полицията има изнесен монитор, но кой наблюдава главния монитор.

Кой вижда, че през нощта някъде в Провадия поради липса на светлина камерата не записва нищо?

Кой дава отчет за ефективността на вложението на провадийци?

Кой контролира дали заявените параметри на камерите действително и реално са такива?

И вече почти една година рекламираната резолюция не може да бъде усетена от платилите я жители на община Провадия, вандалските прояви не са разобличени от двамата общински служители, които имат достъп до системата, а общинските съветници на Провадия все още не знаят подробности за ефективността на това вложение на гласувалите им доверие провадийци.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *