Д-р Миндов: 50% от пациентите с COVID-19 в реанимация загиват още в първите 48 часа

Споделете в:

50% от пациентите с COVID-19 в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Едва 10% оцеляват. Това заяви д-р Георги Миндов в ефира на bTV.

„По-малко заболяват, но повече умират. „Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, отбеляза Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни. Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, той отбеляза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, констатира специалистът.

По думите му рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят. За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти. Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие в цялата страна“, допълни той.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *