Председателят на правната комисия А. Михайлов: Спецправосъдието се провали тези 10 години от съществуването си

Споделете в:

”Правната комисия в парламента прие законовите поправки за закриването на Специализирания съд и прокуратура у нас. Това решение даде възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито това спецправосъдие, което не оправда съществуването си за тези 10 години”.

Това заяви пред БНТ Андрей Михайлов, председател на Правната комисия в 46-то НС и депутат от ИТН.

„Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях не е чак толкова голям – те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения – 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив – създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица“, смята Михайлов.

По дучите му делата няма да започнат отначало, а там докъдето са стигнали. „В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав.“, посочи той.


Михайлов коментира и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата: „С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата – тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт“, заяви Михайлов.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *