Излезе решението на Върховния съд за кмета на Провадия Илчев

Споделете в:

В петък, на 02 юли 2021г. следобед в пет без пет е постановено Решение № 8055 на Върховният административен съд на Република България – Трето отделение, с председател Галина Христова и членове Пламен Петрунов и Албена Радославова по дело № 2850/2021г.

В същото дело съда трябва да реши дали са налице предпоставки за прекратяване на мандата на кмета на Провадия Жоро Илчев, поради неизпълнение на едно или повече от трите кумулативно предвидени изисквания на закона. По казуса вече се произнесе по – долната съдебна инстанция, според която, не следва да се нарушава правото на труд на Илчев.

Сега Върховен съд ревизира това решение.

В дългото чакане на всички поредни съдебни инстанции Илчев не бил изневерил на старата школа и е „търсил контакти за оправяне“. На тежките без/алкохолни вечери в провадийския ъндърграунд често се чувало „той ми каза, че са оправили работата“.

И да бъдем малко по конкретни – гербера Жоро Илчев е ангажирал лобисти и адвокати от актуалните с претенциите си към съдебната система Демократична България и внедрените в тях ДСБ – най-активните врагове на ГЕРБ.

Христо Иванов дали е чул и дали ще се впусне да „спаси“ местния псевдо пожарникар и колега на Бойко Борисов да се отърка у тях? Ще видим в понеделник!

Едно е да викаш на жълтите павета срещу ГЕРБ, друго е задкулисно да ти плащат от общинската каса ръководена от кмет на ГЕРБ.

Припомняме и парадокса как самия пожарникар Илчев се хвалеше в цяло едно писание как миналата година Конституционния съд спрял делото му. Е пък, може ли при наличие на десет юриста около него да се хвали със спиране, каквото всъщност не беше? В действителност след като спря делото му, конституционния съд посочи в едно ясно решение, че законовата разпоредба за която проверяват спазил ли я е Илчев, не е противоконституционна.

И делото си продължи!

Интересно е дали при кметовете, т.е. при най – високите топки в местните власти, значението на думата „кумулация“ ще продължи да е същото, като при другите обикновени хора (кумулация – едновременно налични).

Конституционен Съд обяснява: „Текстът на чл. 41, ал. 3 ЗМСМА не поражда съмнения относно своето съдържание и смисъл. Той задължава лицето, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, да изпълни три кумулативно предвидени изисквания: да предприеме необходимите действия за прекратяването на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност; да уведоми писмено за това председателя на общинския съвет; да уведоми писмено за това общинската избирателна комисия. В текста не е посочено като изискване „необходимите действия“ да са породили крайния си резултат и да са настъпили свързаните с тях правни последици. Разпоредбата изисква тези действия „да бъдат предприети“, т.е. да бъде демонстрирана категорично волята на лицето, намиращо се в състояние на несъвместимост, да приведе положението си в съответствие със законовите изисквания“.

Защитата на пожарникаря Илчев се позовава на това, че 2 дена преди изтичане на крайния срок той вече е излязъл от семейната си фирма за пожарогасители и техника. Защитата на Илчев не отрича, че при заклеването му за кмет на Провадия, той е бил в начална несъвместимост със заемания пост.

И тук е едното интересно обстоятелство! Защитата изрично посочва, че е имало уведомление направено в устна форма към ОИК, което обаче се отрича от ОИК и се приема от съда, че такова уведомление не е имало, а и устното направено не е допустимо.

А тук е и второто интересно обстоятелство! Защитата изрично посочва, че имало искане за освобождаване от семейната фирма, но то било преди да бъде назначен за кмет.

Какво е Решение № 8055 на Върховният административен съд на Република България – Трето отделение, с председател Галина Христова и членове Пламен Петрунов и Албена Радославова по дело № 2850/2021г. ще стане ясно след заличаване на личните данни по него и публикуването му.

Моралната Правда навежда на един от многото стичащи се изводи – и да са оправили контактите, не е работа на чужди хора да отстраняват нелегитимния, това е право което ще бъде упражнено от провадийци.

Т.е. ако ДСБ, част от ДА България не успеят да помогнат на Жоро Илчев и да го „спасят“ – продавийци ще си го изгонят!

И в двата случая СОФИЯНЕЦА май няма да си изкара мандата!

Въздуха в България е нажежен и носи мирис на промяна!

Линк към платената предизборна публикация 2019г., в която се разкрива връзката Бойко Борисов – Илчев: https://www.24chasa.bg/novini/article/7726671


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *