Боклука в Провадия‘2021 – разнищиха договора, община или фирма не си върши работата

Споделете в:

„Да изхвърлим боклука“ ли е мотото на 2021г. в Провадия? Не минава и седмица в социалната мрежа без някой да се оплаче от неизвозени боклуци около контейнери, кошчета и кофи, микро или незаконни сметища в Провадия и покрайнините.

На Кръгла маса Провадия първата поставена тема бе имено проблема със сметта. По телефона да се търси решение искат живуща със семейството си в Лондон провадийка Валентина и жител от кв. Север – Михаил Дачев. За търсенето на изход от ситуацията подкрепа изразяват сънародниците ни в Чехия, в лицето на Георги Милчев. Георги е родом от Провадия – иноватор и собственик на фирма производител на биопродукти под марката Bulgarica в Чехия.

Присъстващите на Кръглата маса потърсиха решение как да бъде преодоляна неразборията със сметопочистването и ширещата се мръсотия в града.

За намиране на решение на проблема на форума е подробно разгледан договора и произтичащите от него задълженията на фирмата за сметопочистване.

Договора е сключен с избраната фирма, след търг, на който са участвали общо три фирми.

Забележете, договора е сключен на 31. Декември.2019г. Може спокойно да се нарече новогодишен договор. Или по – скоро договор от последната минута, тъй срока му започва да тече след няколко часа – на 1 януари 2020г.

Срока му е до 2023г., а постигнатата цена по обществената поръчка е близо 4 600 000 лв. с ДДС. Има една подробност, че договора може да изтече и по – бързо, ако са изчерпани парите.

Едно от задълженията на фирмата, спечелила обществената поръчка за 4 милиона лева, е след като бъде вдигнат контейнера да почисти в радиус от 2 метра около него. Буквално трябва да се измете в радиус от 2 метра около съда за смет. Затова е тази метла зад камиончетата. Когато това не се направи, се пораждат дискусии и липсата на контрол от страна на общината плюс заигравката от страна на общински служител – видите ли колко са невъзпитани гражданите, води до хващане за гушите между съграждани от гр. Провадия.

В социалните мрежи има доста дискусии за оставените боклуци около контейнерите. Снимки по темата има в изобилие от 2020г. до сега. Хората влизат в обяснителен режим с аргументи от опита в другите страни „В цял свят, ако няма място в контейнера, хората си поставят торбата с боклука до него. И това никъде не е проблем, щом контейнера е препълнен“. Но никой досега не е подхващал темата за контрола. Едва когато има контрол на изпълнение на задълженията, тогава може да се търси някаква отговорност от гражданите, е категорична инж. Мехмед. „Гражданите си плащат такса смет, увеличават им таксите даже, общината с парите на данъкоплатците плаща на фирмата която е искала за тези пари да изпълнява тези задължения. Къде точно е прекъсната веригата или това е оправдание за още едно бъдещо вдигане на такса смет на провадийци? Потока на парите тече, но сметта е често е неприбрана, натрупва се, образуват се незаконни сметища не без помощта на общинарите, а най – голяма отговорност за това има кмета на общината.“ Според инж. Мехмед отговорността за управление на отпадъците по закон носи кмета на община.

От качените снимки в социалната мрежа се виждат вдигнати и изпразнени от боклука контейнери и непочистен периметър в радиус от 2 метра. НО КЪДЕ Е КОНТРОЛА НА ОБЩИНАТА? Иначе в мрежата общински служител/и си позволяват да коментират как възпитанието на нашите съграждани е „под нулата“, НО още веднъж да се запитаме КЪДЕ Е КОНТРОЛА ИМ. Надали работата им, за която им се плаща, е да насъскват хората помежду си, да създават лобита „наши хора защитници в боклучената криза‘2021 в Провадия“ и „лошите пускащи снимки от контейнерите, боклуците и незаконни сметища от и около града“.

Да проследим лостовете за контрол – жител от селата по Сърта обяснява как един път в месеца трябва да се вдигнат съдовете за смет. В определен ден фирмата идва с камиончето и взема боклука, кметицата им се подписва, че са свършили работата. Той и съседите му забелязват, че боклука в отдалечен район не е взет. Обаждат се на телефона директно във фирмата, но  те имат разписан документ, че работата е свършена. Въпреки това фирмата изпраща отново камион и отпадъка е извозен. Извода – „доверието“ между работниците на фирмата и тези на общинска служба бъркат в джоба както на фирмата, така и бюджета на общината.

Липсата на информация

По договор фирмата е задължена да постави минимум 8 бр. контейнери по 5 куб.м. за строителни отпадъци, където гражданите да изхвърлят безплатно строителния си отпадък от домакинството. Тази услуга е заложена в договора със сметопочистващата фирма и следва да е калкулирана в такса смет на физическите лица. Не се предвижда за строителство и ремонт с разрешение за строеж и промишлено или друго производство, а само за ремонти в домакинството.

Къде са сложени тези минимум 8 контейнера за строителни отпадъци? Информация има само за поставени на т.нар. Опитно поле в крайнините на Провадия. А другите?

Другото нелогично е защо ако гражданите имат информация за местонахождението на тези минимум 8 контейнера за строителни отпадъци, ще пълнят ремаркета и багажници и ще търсят в покрайнините места където да си изхвърлят на незаконно сметище боклука от ремонта. Нали пак ще изгорят същото гориво? Или отговора е в две от многото възможни хипотези – няма 8 и повече такива контейнери, с което общината автоматично става причина за това явление или някой има сметка да взема някой лев, за да извози срещу заплащане домакинския отпадък от ремонт, защото „няма къде“, а този някой „знае къде“.

Едно от задълженията на фирмата е ако общината й възложи да чисти и ликвидира такива незаконни сметища. Това струва пари. А тези пари се вземат от общата сума от 4,5 милиона лева и така, ако се възложат много сметища за ликвидиране, може парите да не стигнат до 2023г. Стига се до въпроса „кой ще упражни контрол над контролиращите общинари?“ и трябва ли хората хем да плащат, хем в града да им е мръсно, хем да им се вменява вина за това.

Всички сметоизвозващи камиони имат проследяваща система, а общината по договор има достъп до нея. Дали някой я наблюдава е въпрос с повишена трудност за гражданите, тъй като такава информация до сега не е изнасяна.

До тук две години подред се вдига такса смет за Провадия. За 2020г. след обжалване се оказа, че увеличението е незаконно. За 2021г. пък се събират едни половин милиона лева за нещо което не е необходимо, тъй като по програма ПУДООС са платили над 1 милион лева старото депо да бъде рекултивирано. Дали „упражнявания“ за боклука общински контрол над фирми и собствени служители няма да доведе до ново увеличение на такса смет в Провадия  – предстои да видим.

От Кръглата маса ще изискат пълна прозрачност на упражнявания контрол на изпълнението на сключения договор, информация за наложените неустойки на фирмата и наложени по наредба санкции за замърсяващите.

Инж. Кадрия Мехмед – организатор на Кръгла маса Провадия изнася данни в свой пост, че има прокурорска проверка по случая.

Провадийски глас


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *