Финансовият министър за НАП: Силно притеснителна картина, милиарди отишли в няколко фирми

Споделете в:

Като силно притеснителна описа ситуацията в приходната агенция служебният министър на финансите Асен Василев. На брифинг във подопечното му ведомство той обяви, че за 3 години 10 милиарда лева са били отписани от данъчните.

Годишно между 2 и 3 милиарда не са били събирани от приходната агенция, обясни още Василев. Най-големият длъжник на НАП дължи 160 милиона лева. 

“Оказа се, че има една доста силна концентрация на публични средства“, заяви служебният финансов министър.

По думите му по обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. 3,4 млрд. от тях са били за 7 фирми. За първите 4 месеца 1,4 млрд. са отишли отново в дружества, които се броят на пръстите на едната ръка.

Това е поредният скандал с разходването на публичен държавен ресурс, който разкриват от служебния кабинет. Икономическото министерство на Кирил Петков посочи, че съмнителни многомилионни кредити са били отпускани на шепа фирми от Българската банка за развитие. Подпомогнати са били големи фирми, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – вълка и други олигарси. От ДПС упорито отричат Пеевски да се е възползвал от огромните парични потоци.

Освен това ФрогНюз припомня, че с размах финансовото министерство смени шефката на НАП Галя Димитрова, срещу което особено остро реагираха от ГЕРБ. На извънредна пресконференция в партийната централа Борисовите хора изразиха притесненията си, обявиха рокадите за политически и радикални. Обясни още, че по всяка вероятност смените в НАП са под диктовката на Румен Радев, чиято първа работа при служебния кабинет, в който Кирил Ананиев бе служебен министър на финансите е била именно тази – да бъдат уволнени директорите на НАП и Агенция “Митници”. Ананиев обаче не се поддал на натиска. 

Според ГЕРБ уволненията били направени без политически анализ и експертиза. Обезкървена била системата във финансовия сектор. 

Оказва се обаче, че за последните 3 години НАП не е успяла да събере близо 10 милиарда. Дупката е в резултат на “несистемно събиране на данъци”, а част от дълговете са на работещи предприятия, обясни министър Василев. Според него са натрупани огромни дефицити в системата заради “измами или избягване на плащания”. 

МФ е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични.

Василев съобщи и че всички служители на агенция „Митници“ ще минават през проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и влогове. Шефът на агенцията Павел Тонев посочи, че за момента по линия на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67 млн. лв., като голяма част от дупката е по линия на тютюневите изделия.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *