Христо Иванов: Усмивката на Доган ни струва по половин милиард на година

Споделете в:

Министърът на правосъдието в служебен кабинет няма възможност да се разгърне. Не е правилно да се дават оценки. Надявам се, че Янаки Стоилов ще потвърди нуждата от реформи. Той е бил мой преподавател. Надавам се да не бъдат открити нередности и всичко да е наред. Хубаво е, че се правят проверки. Гледам, че се гледа към затворите-ресор със своите трудности.

Това каза по БТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Агенцията по вписванията имаше проблеми с Търговския регистър. Това ведомство за първи път излиза от ръцете на ГЕРБ. Нормално е, когато поемеш едно ведомство, да направиш проверка.

Анализ е хубаво да има са специализираното правосъдие. Хубаво е да се направи от редовен кабинет. Много е лесно да се удавим от статистика на делата. Но колко от тези дела се отнасят за мерки на неотклонение. Как и защо тези мерки се превърнаха във форма на квазирепресия и санкция.

Възникна проблем-спецсъда обслужва зависимости на централно ниво. Г- н Ушев се позова на делото Иванчева за резултати.  Районен кмет не е ниво, на което се очаква да се атакува корупцията в България. НПК пречи на прокуратурата по КТБ. В материалите на делото името на Пеевски е споменато 100 пъти, но той не е привлечен като обвиняем. Прокуратурата се оказа сляпа за златото и кюлчетата в чекмеджето. Връзките със Сараите и Борисов са само задълбочени, а не прекъснати.

Ние сме поели ангажимент за съдебна реформа. Спецправосъдието трябва да бъде закрито. В следващият парламент ще продължим работа по тази тема. Институциите не реагират за ББР и това е големият проблем в България. това е голямата криза да българската държавност и законност. За всеки от казусите сме подали сигнали. В нашите лайфове завършваме с изброяване на институциите, които сме сезирали. Надавам се, че служебното правителство ще осветли кредитите в ББР.

Ние разполагаме с публично известни факти, не вадим нова фактология. Използвахме съществуващи журналистически разследвания. Усмивката на Доган е проблема. ББР е да помага на стартиращи бизнеси, малки и средни предприятия. Когато Булгартабак получава финансиране от ББР, това е не е малко предприятие, не отговаря на критериите. Възниква въпроса – това поредната усмивка на Ахмед Доган ли е. Принципал на тази банка е министъра на икономиката. Съмнението е, че виждаме отклонение от нормалната дейност. То се обяснява с политическо влияние. Дали Ахмед Доган действително има това влияние – с една усмивка български бизнесмени да получават пари от тази банка. Твърди се, че тези кредити са били обслужвани. Интересно ще е да видим дали това е така. Интересно е да видим параметри, лихви дали са едни и същи. Усмивката на Доган ни струва по половин милиард на година. Това наистина е скандал.

Имаше опит с кмета на Бургас да се спре достъпа на български граждани до плажа на „Росенец“. Трябва да се стигне до яхтеното пристанище. Всичко ще разплетем.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *